przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest ono do końca przyjazne w wykonaniu. Rzeczywiście wyrobienie(...)formy innej niż wielkie okruchy chwilę zajmuje, ale warto spróbować. A jeśli macie swój wypróbowany przepis na wytrawne kruche, to po prostu zróbcie po swojemu:-) I jedzcie cukinię!!! KWIECISTA TARTA Z CUKINIĄ Na ciasto 300g mąki 150g masła szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany
les mirabellesJabłecznik to moje ulubione ciasto, dzisiaj przygotowałam go z kruchym, delikatnym ciastem i jabłkami pieczonymi na maśle. Ciasto wyszło mega pyszne, polecam. SKŁADNIKI : 300 g mąki(...)PRZYGOTOWANIE : Mąkę wsypujemy na stolnicę lub misę robota, dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy kruche, zwarte ciasto. Może się ono troszkę kleić ale takie ma być. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy, mokrymi rękoma ciasto ( nie trzeba je chłodzić ). Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
Kulinarne Fantazje Marioliitemki kulinarne, które możemy wytworzyć posiadając ten dodatek. Jest w nich dość sporo pozycji, które mamy zamiar wykorzystać na blogu. Pierwszą z nich będzie crostata, czyli pochodzące z Włoch kruche ciasto z owocami. W Hearthfire mamy aż trzy rodzaje tego wypieku, a każdy różni się rodzajem wykorzystanych owoców: Juniper berry, Jazbay oraz Snowberry. Z wyglądu wszystkie trzy z powodzeniem można(...)masło, siekamy wszystko nożem, a następnie szybko rozcieramy w palcach, gdyż zbyt długie trzymanie ciasta w dłoniach ogrzeje je i nie będzie już ono tak kruche, jak powinno (jeśli macie robota kuchennego do wyrabiania ciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto
Nerds KitchenMój mąż fanem szarlotek jest, to wiecie, ja też z młodym lubimy, najbardziej te z ciastem kruchym. Żeby było trochę inaczej, to tym razem dodałam jeszcze migdały i do piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki(...)cytryny starta skórka z cytryny Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem
kruche babeczkiKruchy truskawkowiec W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście sięgam po jak najłatwiejsze przepisy , żeby tylko się upiekło – głównie mi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To ciacho jest proste i smaczne , można je robić z każdymi sezonowymi owocami(...)pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej pod kontrolą ,żeby nie przypalić . To ,że z ciasta wycieknie trochę soku z truskawek po bokach to normalne , jak wystygnie , zmieni się w pyszny dżem . Pamiętajmy ,żeby nie używać termoobiegu . Smacznego Post Kruchy truskawkowiec pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytwarogu 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 białek Sposób wykonania: 1. Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką i cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut(...)ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni
Darcia w kuchnimąki z ciecierzycy (którą spokojnie można zamienić na inną mąkę - owsianą, gryczaną czy orkiszową), mąki kokosowej i orkiszowej oraz jogurtu. Jogurt zastępuje tutaj masło, które w podstawowym przepisie na kruche ciasto jest bazowym składnikiem. Ciasto wyrabia się bez problemu, można je też łatwo rozwałkować (polecam jednak robić przez folię spożywczą lub papier do pieczenia bo ciasto może przyklejać się(...)zimno spokojnie możemy wykorzystać miód jako słodzik, który nie tylko nada smaku, ale zachowa także swoje zdrowotne właściwości. TARTA NA KRUCHYM SPODZIE Z WIŚNIOWYM KREMEM, DESER BEZ CUKRU Składniki na keksówkę 25 cm Ciasto 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki kokosowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu Odrobina wrzątku Krem 350 g twarogu
HealthyCreationsTarta po upieczeniu prezentuje się obłędnie. I tak też smakuje. W przepisie na ciasto kruche zamieniamy masło na smalec. Do wytrawnych wypieków świetnie pasuje. Ciasto jest może troszkę bardziej tłuste, ale ma też inny posmak, jest bardziej kruche. Naprawdę świetne. Spróbujcie chociaż raz takiej zamiany. Tartę możecie podać na obiad lub kolację, ale jestem pewna, że sprawdzi się również
wiecejwarzyw.plTruskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić
Domowa cukiernia Ewyzwykle bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, no i pyszne – przynajmniej te w moim wykonaniu. Dziś przygotowałam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia w ostatnim czasie – MILKY WAY. Kruche herbatniki przykryte waniliowym kremem są świetną kompozycją i idealną propozycją dla wszystkich łasuchów. Zabrałam je do szkoły tańca – zrobiło tam prawdziwą furorę i wszyscy
Ostra na Słodkowcale redukować. Jeśli karmel po 20 minutach nadal jest rzadki gotujcie go dalej. Mój ciągnącą konsystencje uzyskał dopiero po 50 minutach! Mój kruchy spód ładnie się upiekł, był lekko rumiany i lekko urósł. Kiedy kroiłam już gotowe ciasto okazało się(...)widać na zdjęciach, że spód jest dziwny w przekroju. Trochę jakby zakalcowaty? w smaku ciasto było pyszne ale spód nie był tak kruchy jak powinien. Nie raz piekłam już kruche ciasta a tu taka niespodzianka
Dzieje kuchennej WiewióryKLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Pierniczki
Moje Kuchenne RewelacjeKruche ciasto przekładane śmietanową masą budyniową i dżemem. Proste i pyszne. Bardzo lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowazmusić do upieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w życiu ciasta z rabarbarem :) Idealne, nieprzesłodzone kruche ciasto, słodka masa marcepanowa, w której zatopiony jest rabarbar. Jego kwaskowatość idealnie współgra z delikatną masą z migdałów. Ciężko się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Tak tylko ostrzegam ;) ciasto
Mienta blogtaka kuzynka brownie. Ciasto jest przepyszne, ciężkie, pachnie niesamowicie białą czekoladą, a dzięki jego zwartej strukturze ciasto bardzo dobrze się kroi. Przepisy na ciasta: Rolada z bitą śmietaną Kruche ciasto z owocami Jabłecznik bez pieczenia Ciasto drożdżowe Keks z bakaliami Sernik gotowany to "masa" do przełożenia mojego ciasta. Jasne brownie przełożone sernikiem gotowanym to sztos! Często, kiedy mam ochotę
MamaOskarka