ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:237/937)

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem 242

prawda to warzywo, ale znakomicie zastępuje owoce, zwłaszcza w cieście. Co roku staram się wypróbować jakiś nowy przepis z dodatkiem tego właśnie składnika. Tym razem połączyłam go z delikatnym, kruchym ciastem i kokosową pianką. I choć zużyłam tylko 500 g rabarbaru (a przepis jest na 1,5 kg), to jego kwaskowatość i tak była wyraźnie wyczuwalna. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto z rabarbarem 196

propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło 200 g mąka

Kuchnia Viki
Ciastka kruche PRL-ki 129

Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka 15 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego(...)łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.   Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy

Domowe ciasta
Ciasto z rabarbarem 117

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i budyniem 114

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Ciasto z truskawkami i budyniem 163

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Tarta z truskawkami 350

zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku .  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.     Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko(...)waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą

Sto kolorów kuchni
Tarta czekoladowa z borówką 119

borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika! Forma do tarty 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 7 dag cukru 1 łyżeczka   cukru waniliowego   1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 jajko Szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 500 ml śmietany(...)kremówki 30% 20 dag mlecznej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu 1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker Dodatkowo: 15-20 dag borówki amerykańskiej Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać   zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite. Wylepić   spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać   widelcem,   przykryć

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z czereśniami 135

schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, wiec dobrze jest, aby jego kawałki nie były zbyt duże. Wtedy łatwo dadzą się trzymać podczas ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki(...)wymagają już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 166

Wiem, że sezon na śliwki się skończył. Ale jak dobrze poszukacie, to z pewnością jeszcze gdzieś się jakieś znajdą. A jak nie, można naruszyć zmrożone zapasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 246

Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy

Cynamonowe szczęście
CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 137

Kruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje   rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)stopni piekarnika. Piekłam około 25-30 minut. Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.   Smacznego! A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu: * ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasto z rabarbarem i truskawkami   * ciasto drożdżowe z rabarbarem

potrawyregionalne
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 234

mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia rabarbar truskawki Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Ja rabarbar poddusiłam, tak jak robię to do ciasta kruchego. Obieram go, kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię, posypuję cukrem (1/2 szklanki), duszę 2 minuty (chodzi o to żeby puścił sok), przekładam na durszlak, studzę. Białka oddzielamy od żółtek, masło(...)końcu masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki i podduszony rabarbar. Owoce troszkę wciskamy w ciasto. Mąkę, masło i cukier mieszamy, ugniatamy, jak masło nam się trochę rozpuści i kruszonka będzie się lepiła, to posypujemy nią ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut

kruche babeczki
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami 110

zdążymy przerobić. Jeśli u Was jest podobnie, albo po prostu lubicie ten owoc w wypiekach, w tym poście podpowiadam co pysznego można wyczarować z ich udziałem:) Tarta na kruchym spodzie, z kremem budyniowo-twarogowym oraz śliwkami to świetna propozycja na słodki poczęstunek. Jeśli miewacie kryzysowe dni, te gdy bezwzględnie trzeba zjeść coś słodkiego (koniecznie domowej roboty), albo spodziewacie się kogoś(...)Mąki jednak nie dosypywałam. Odłożyłam je do lodówki, a gdy troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo

Smaki Na Talerzu
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 85

Uwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie(...)robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach

Zasmakuj Kuchni