ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:383/550)

Placki kukurydziane z jabłkami… 247

placków) 12 łyżek mąki kukurydzianej 150 ml mleka roślinnego 2 jajka 2 łyżki słodzidła 2 jabłka Szczypta cynamonu Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada)   Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką

madamekuchnia.wordpress.com
PIERNIK BERNARDYŃSKI 251

czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go  bez  przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa  do przełożenia piernika: *********************************** 1/2 szkl.śmietany kremówki 30% 1/2 szkl.cukru 1 galaretka pomarańczowa 200 g.dżemu powideł też do przełożenia placka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 189

Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche

Kubki smaku
Kruche orkiszowe z truskawkami pod bezową pierzynką 166

surowe ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe kg truskawek 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Pokrojone na pół układamy na upieczony placek bez bezy. Zalewamy tężejącą

kulinarnyswiatdomi
Serowe paluchy z farszem pizza. 187

oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm kształtując długi prostokąt, posmarować go cienko ketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 185

krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę

Moja Micha
Dżem rabarbarowo-bananowy. 201

jakiś szybki placek, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam i postawiłam na dżem. Kiedyś w telewizji słyszałam o rabarbarowym dżemie z bananami, więc pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane z delikatnym gulaszem indyczym w sosie paprykowo - śmietanowym. 158

tego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy

BaRepas
49 przepisów z cukinią 253

Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata(...)szpinakiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką

Moja smaczna kuchnia
Ciasto czekoladowe fit. 136

ciastem ucieranym.  Śmiało można przekroić i przełożyć jakąś masą lub dobrej jakości serkiem. Drobna  uwaga. Dobrze jest  wymacać daktyle, czy któryś nie ma pestki. Ja to przegapiłam i jedną upiekłam. Nim zdążyłam ostrzec domowników o pestce, jak zawsze sama na nią trafiłam. 😏 Ja to mam zawsze takie szczęście, jak mi wpadnie niestarta  cebula do placków ziemniaczanych(...)znajdzie, kto dostanie wadliwy placek? Jasne, że ja, zawsze ja.   Choć swoją drogą, dla mnie taka cebula

Dieta moja pasja
Pierogi leniwe 169

placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem.   Składniki: na około 40 pierogów leniwych  ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt

bistro mama
Krokiety z mięsem 153

Dziś prezentuję kolejną propozycję na pyszny i tani obiad. Jeżeli nie  macie  pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście

magiczna kuchnia Kasi
Placki „sodziaki” smażone 315

Adam. Z tego też powodu nazywaliśmy je nawet „Adaśki „. Placki na sodzie są kruche i podczas smażenia ładnie rosną. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem lub śmietaną, albo tylko posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 10 placków. Składniki: – 300 g mąki pszennej – 1 jajko – 2 czubate(...)posypania lub dowolny dżem   Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem

To co kocham
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 162

kwaśnych plackach injera. Te oryginalne przypominają naleśniki z mąki żytniej razowej. Danie to wynik prawie wszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę

Kryzysowa Książka Kucharska
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 194

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką

Smaczna Pyza
Góralskie sylwestrowo - noworoczne smaki! 150

ulubionych ciast! Regionalne przysmaki Oscypek...  Bundz (wiadomo czyjej produkcji)... Oba rarytasy przywieźliśmy ze sobą do domu ;) Wiadomo, że nie robiłam zdjęć posiłków cały czas z dwóch powodów: - szaleńczej zabawy sylwestrowej - początkowo nie domyślałam się jaki talent skrywa nasze lokum (trwało to dopóki nie poczułam zapachów z kuchni) Mogę powiedzieć, że były jeszcze inne regionalne sery, placki, mięsa, strogonow

Karola gotuje
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 355

Pyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś

Gotuję Testuję
Hasło tygodnia - pizza. 128

nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi ;) No i dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu

zadanie-gotowanie
Hiszpańska coca z chorizo 158

cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna i Zuzia Składniki: Na ciasto: 500g mąki

Codzienne Gotowanie
Cebularze 276

elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć

Ze smakiem i z pasją