ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej) 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie
Di gotujepłatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt. Maliny myjemy
Quinoa Raz!pizza na cienkim i na średnim cieście ). Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego - 2 garście ulubionego tartego żółtego sera Patelnię mocno rozgrzać, położyć na niej placek. Przykryć, zmniejszyć ogień o połowę i smażyć 2 minuty. Odwrócić
kawawszklancemieszamy żeby się rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo
Swojskie jedzonkoNie jadłam naleśników chyba wieki temu..., może nie tak dużo, ale nie przypominam sobie kiedy przygotowywałam na nie ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo
Truskawkowa FiestaSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.
Kuchnia ŁukaszaDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis
Spektrum SmakuZrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić
Roślinna - blog wegańskiprzypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę(...)jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi warstwami. Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy
W kuchennym oknie EwyTrochę inne naleśniki. Powstały w zasadzie przez przypadek - miałam resztkę mąki orkiszowej i maślankę. Naleśniki są chyba nieco delikatniejsze od tradycyjnych, bardzo smaczne, ciasto ładnie się
Stare GaryStęskniłam się za wiosną, a tu dopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest
Stare GaryW UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do
Walijskie Pichceniebardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięTradycyjnie - jedynie poważone, pomierzone ;) i na małej ilości masła. Moja mama kiedyś bardzo często robiła przepyszne placuszki z jabłkiem, niestety na głębokim oleju z dużą ilością
Malowane smakiemoprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale
Moje domowe kucharzenie