ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:372/550)

Proste placki dyniowe z nasionami chia 233

krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej 173

troszkę więcej. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Przygotowujemy masło czosnkowe – obieramy i przepuszczamy przez praskę czosnek, dodajemy do masła, mieszamy – możemy delikatnie doprawić solą. Potem wykładamy je na stolnicę i odrywamy po nie dużym kawałku który rozwałkowujemy ( na blacie podsypanym mąką ) w kształty dowolne. Posypujemy czarnuszką. Ja moje placki piekłam na rozgrzanym

Kuchnia na wzgórzu
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 866

indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 201

Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania posiłków do pracy. Dodatkowo, autorka podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić

Blondynka Gotuje
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 211

dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku

Kuchnia Ellie
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 177

niej tarty i placki. Ich  Salted Caramel Apple Pie (przepis)   jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 198

rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze

Niezły Młynek
Placki marchewkowe 179

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki

Emskie Smaki
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 212

tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki(...)załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki biszkoptowe z cukrem pudrem 1783

Słonawo-słodkie, satysfakcjonująco krzepiące, lekkie placuszki śniadaniowe :) Z szybką w przygotowaniu masą biszkoptową miałam już do czynienia przy pieczeniu omletu biszkoptowego: Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika

Grunt to przepis!
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 158

nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno pokrojone po ostudzeniu) i jajka. Przykrywamy całość drugim plackiem i kroimy

rabarbarowo
Szybkie racuchy jogurtowe 216

niebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dżem do podania Wszystkie składniki mieszamy w misce.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek z rabarbarem 251

Rabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej

czarrna od kuchni
Eger - miasto winem płynące 212

polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek

Right Behind The Kitchen
Flaugnarde z borówkami 208

Lato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 218

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji

Symfonia smakowa
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 197

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z nutellą i orzechami 161

osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy w jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki

kulinarnyJa
Drożdżowe racuchy śniadaniowe 249

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że

Pora coś zjeść
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 240

smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa różnie. Także wierzę, że w naleśnikowej kwestii radzicie sobie znacznie lepiej niż ja. Od siebie mogę tylko dodać, że w moich, ledwie udanych plackach, w większości znajduje

Kuchnia Ellie
Rolada z placka warzywnego (z dodatkiem fioletowego ziemniaka) 224

rolada z placka warzywnego przygotowana ze startych ziemniaków, marchewki i cebuli. Całość nadziana wędliną i topionym serkiem. Rolada jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do przygotowania 😀 Jeżeli nie macie fioletowych ziemniaków to zastąpcie je tradycyjną odmianą - smak rolady będzie taki sam.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: (waga warzyw przed obraniem) ciasto na roladę

Ugotować
Fale Dunaju po mojemu 221

ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem

Gotuję Testuję
Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 241

proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni ) 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.  Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka

Gotowanie...to proste !
PIZZA NA CIEŚCIE GRYCZANO-KALAFIOROWYM 302

mąki i ugniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Formujemy spód pizzy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220c na 10-15min - pieczemy do momentu, gdy pizza się wyraźnie zarumieni. Jeśli chcemy zapiekać pizze razem z warzywami to najpierw pieczemy ją parę minut samą, a później nakładamy składniki. Ja upiekłam sam placek, a później posmarowałam

Kasia Sarna
Placki z kwiatów czarnego bzu. 192

odsączały z nadmiaru ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Lekko przygniatamy, gdy już z jednej strony będzie upieczony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gotowy osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i możemy zajadać. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, tak samo kwiaty zbieramy chwilę przed smażeniem,aby nam nie zwiędły. Placki takie są przepyszne

Basia w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 293

młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami

Chilli Czosnek i Oliwa
malinowa wyspa do niedzielnej kawy 220

ciasto.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z rozpuszczoną żelatyną a na koniec serki. Gotową masę wylewamy na galaretkę.   Białka ubijamy na sztywno dodajemy do nich dwie łyżki cukru pudru. Gotową piankę wylewamy na formę i posypujemy migdałami. Zapiekamy ją 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie przekładamy ją na wierzch placku. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie