ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:385/550)

Pizzerinki na brokułowym spodzie 305

każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy  i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka     kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej(...)następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje

Czerwona Porzeczka
Jabłka w cieście 143

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na jabłka w cieście

My Blueberry Corner
Proste placki dyniowe z nasionami chia 179

krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej 120

troszkę więcej. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Przygotowujemy masło czosnkowe – obieramy i przepuszczamy przez praskę czosnek, dodajemy do masła, mieszamy – możemy delikatnie doprawić solą. Potem wykładamy je na stolnicę i odrywamy po nie dużym kawałku który rozwałkowujemy ( na blacie podsypanym mąką ) w kształty dowolne. Posypujemy czarnuszką. Ja moje placki piekłam na rozgrzanym

Kuchnia na wzgórzu
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 811

indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 160

Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania posiłków do pracy. Dodatkowo, autorka podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić

Blondynka Gotuje
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 168

dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku

Kuchnia Ellie
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 137

niej tarty i placki. Ich  Salted Caramel Apple Pie (przepis)   jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 149

rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze

Niezły Młynek
Placki marchewkowe 133

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki

Emskie Smaki
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 171

tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki(...)załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki biszkoptowe z cukrem pudrem 1737

Słonawo-słodkie, satysfakcjonująco krzepiące, lekkie placuszki śniadaniowe :) Z szybką w przygotowaniu masą biszkoptową miałam już do czynienia przy pieczeniu omletu biszkoptowego: Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika

Grunt to przepis!
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 112

nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno pokrojone po ostudzeniu) i jajka. Przykrywamy całość drugim plackiem i kroimy

rabarbarowo
Szybkie racuchy jogurtowe 173

niebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dżem do podania Wszystkie składniki mieszamy w misce.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek z rabarbarem 179

Rabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej

czarrna od kuchni
Eger - miasto winem płynące 171

polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek

Right Behind The Kitchen
Flaugnarde z borówkami 169

Lato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 167

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji

Symfonia smakowa
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 149

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna 629

Dzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao).  Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm.  Biszkopt ten jest idealny do tortu. 

Sto kolorów kuchni
Placuszki z nutellą i orzechami 114

osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy w jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki

kulinarnyJa