każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej(...)następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje
Czerwona PorzeczkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na jabłka w cieście …
My Blueberry Cornerkrem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne
dobra gospodyni dom wesołym czynitroszkę więcej. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Przygotowujemy masło czosnkowe – obieramy i przepuszczamy przez praskę czosnek, dodajemy do masła, mieszamy – możemy delikatnie doprawić solą. Potem wykładamy je na stolnicę i odrywamy po nie dużym kawałku który rozwałkowujemy ( na blacie podsypanym mąką ) w kształty dowolne. Posypujemy czarnuszką. Ja moje placki piekłam na rozgrzanym
Kuchnia na wzgórzuindyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie
Kolorowy PrzepisownikSałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania posiłków do pracy. Dodatkowo, autorka podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić
Blondynka Gotujedużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku
Kuchnia Ellieniej tarty i placki. Ich Salted Caramel Apple Pie (przepis) jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka
Smakowity Blog Kulinarnyrozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze
Niezły MłynekJeśli jeszcze nie macie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki
Emskie Smakitylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki(...)załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSłonawo-słodkie, satysfakcjonująco krzepiące, lekkie placuszki śniadaniowe :) Z szybką w przygotowaniu masą biszkoptową miałam już do czynienia przy pieczeniu omletu biszkoptowego: Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika
Grunt to przepis!nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno pokrojone po ostudzeniu) i jajka. Przykrywamy całość drugim plackiem i kroimy
rabarbarowoniebawem!!!). Pomysł na placki zaczerpnęłam z "Mamuszki", dokonałam jednak kilku modyfikac ji. Szybkie racuchy jogurtowe 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka 1 roztrzepane jajko 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dżem do podania Wszystkie składniki mieszamy w misce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (niewielka ilość). Nakładamy łyżka porcje ciasta i smażymy
Dzieje kuchennej WiewióryRabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej
czarrna od kuchnipolskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek
Right Behind The KitchenLato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam
Przepysznik - BLW i nie tylkoPannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji
Symfonia smakowaSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao). Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm. Biszkopt ten jest idealny do tortu.
Sto kolorów kuchniosóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy w jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki
kulinarnyJa