ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:393/550)

Koszyk Wielkanocny 119

trzy tygodnie święta Wielkanocne, dlatego pomału trzeba się przymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki(...)cukru 1 opakowanie drożdży instant 1 jajko W misce wymieszać cukier, mąkę, sól i drożdże w proszku. Następnie dodać lekko podgrzane mleko, jajko i roztopioną (letnią) margarynę. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu odrywać kawałki i zlepiać na miskę (żaroodporną) okrytą folią aluminiową, formować koszyczek. Oddzielić troszkę ciasta i zrobić 3 cienkie wałki, zwinąć

Gotuję Testuję
Mini-chlebki nadziane salcesonem 165

ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Salceson pokroić w grubsze półplasterki , a serek topiony i ogórki kiszone w plasterki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)serka topionego => kapk a musztardy => plaster ogórka kiszonego . Całość zwieńczyć ponownie => p ółplastrem salcesonu . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku

Grunt to przepis!
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 130

wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty, do 2 zielony a do 2 pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż(...)poprzedniej. Przekładamy do 6 tortownic. My użyliśmy jednorazowych tortownic aluminiowych o średnicy 19 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni, grzałki góra-dół. Przez 10 minut studzimy placki w foremkach, a potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Placki przekładamy lemon curdem aż do wierzchu i przyozdabiamy borówkami. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Rustykalna tarta z kurczakiem 237

jajko,wodę i winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde masło i palcami połącz z suchymi składnikami do chwili powstania kruszonki. Dodaj wtedy roztrzepane jajko i zagnieć delikatnie ciasto, jedynie do połączenia wszystkich składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Pokrój cukinię i dymkę w plasterki. Usmaż na oleju razem z fasolką. Dodaj karmelizowaną(...)cebulę i pokrojonego kurczaka. Posyp mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek spodu wyłóż nadzienie. Zawiń brzegi i wstaw tartę do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 5 minut i pokrój na kawałki

codojedzenia
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 161

Lubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią

W mojej kuchni
Proteinowe fit placuszki kokosowo bananowe z malinami 1484

śmietanką). Cały czas miksując dodawać odżywkę, proszek do pieczenia i po łyżce mąkę kokosową. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać mikserem.  Masa ma przypominać zwykłe ciasto na racuszki. Gdyby była za gęsta po prostu dodajcie jeszcze 1 jajko lub więcej śmietanki. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby nie przypalić(...)patelni zbyt mocno. Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-) Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-) A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-) Podoba się wam przepis? Zapraszam do podzielenia się komentarzem i udostępniania :-) Marta

Marta próbuje
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 183

godz. do podwojenia objętości.   W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Parówki przekroić na połówki, ser żółty pokroić w szerokie dłuższe pasy, ananasa na małe kawałeczki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje .   P odzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)dwie cebulki prażonej => troche kawałkwó ananasa => solidny kleks ketchupu . Całość zwieńczyć => p ołówką parówki . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku

Grunt to przepis!
Placki dyniowe 198

dynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina na sucho i twierdzi że takie(...)się cieszę że je coś zdrowego i wszyscy są szczęśliwi. Składniki: ok 400 - 500 g dyni startej na drobnych oczkach 2 jajka 2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta) szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka

W kuchennej krainie
MIODOWIEC 110

cukru olejek cytrynowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.    masa:   Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli(...)masa zgęstnieje.   polewa:   margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.   Na upieczony placek wyłożyłam połowę gorącej masy, przykryłam drugim plackiem, i wyłożyłam drugą część masy, przykryłam trzecim plackiem.wszystko polałam, ciepłą ale nie gorącą polewą

Darcia w kuchni
Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 156

Zapach tych placków jest boski,  cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2 łyżki drożdże instant 1 torebka mleko sojowe lub woda około 2 szklanki jabłka  2 szt cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą(...)otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać.  Na patelnię nalać wartwę  około 0,5 cm, oleju  rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej

głodny alergik
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 156

też nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę^^ Wyznaję tę zasadę, że po co się głodzić, skoro można jeść normalnie. Zdecydowanie wolę sobie zjeść kawałek ciasta czy czekoladę i pójść pobiegać czy pojeździć na rowerze niż patrzeć się na słodkości błagającym wzrokiem i bić się z myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim(...)procentach ze względu na tłuszcz zawarty w masie, to w smaku serniczek jest naprawdę świetny. Moja rodzinka za nim przepada, dlatego nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie serowej. Porcja

My simple kitchen
Gofry z serem – wytrawne 128

reguły kojarzą nam się z deserem, ale tym razem nie będą na słodko. Świetnie pasują jako zakąski, na przykład maczane w dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie służy tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek. Przepis Składniki: 80 g miękkiego masła 200 g kwaśniej(...)mąki 100 g startego parmezanu 200 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej i gładkiej masy. To wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka łyżek ciasta. W naszym przypadku trzy i smażymy. W naszym przypadku smażyliśmy trzy minuty. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, trzeba

KasiaiKrzysiu.pl
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 127

kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem. Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić. Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą(...)wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę , nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem.  Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory , udekorować mazurka

Wanilia i Kardamon
Pizza z tuńczykiem 153

Dodatki b ardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z  tego  przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z  tego  przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić ) puszka tuńczyka w oliwie kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki cebula pokrojona w piórka kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki  2 opakowania mozzarelli(...)oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki.  Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika

Stare Gary
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 162

Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy  na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.    Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy(...)łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.    Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą.     Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego

Maminek kulinarny