pół szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 25 dkg margaryny pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka kakao dżem porzeczkowy 1. Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. 2. Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem. 3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 4. Robimy masę: mleko(...)kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny. 6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem. 7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim
Kuchnia u BietkiPo prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni
Ania i Marcin gotująwsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap III - Wałkowanie Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Etap IV - Farsz Cebulę, seler naciowy oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek(...)mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią. Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny. Odstaw do wystygnięcia. Etap V - Pierożki Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg. Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Wylizany Rondelspecjalnej formy? Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte. W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki(...)tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utwardzacza fix Wykonanie placka: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i orzechy. Całość dokładnie wymieszać, dodać poduszone widelcem
Tradycyjna KuchniaSałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem
Weekendy w domu i ogrodziemięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula 25 dag sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle(...)Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek. Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, ułożonych w dwóch warstwach. Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem
W kuchennym oknie Ewywielkość patelni . Przed przełożeniem ciasta na patelnię, patelnię smaruję olejem. Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy Smażenie pizzy : Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień(...)średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni) . Pizzę najpierw smażę z jednej strony pod przykryciem około 6 – 7 minut , gdy jest podsmażona zdejmuję patelnię z gazu i przewracam placek na drugą stronę (dokładnie widać na filmiku) . Po przewróceniu powierzchnię pizzy smaruję sosem, nakładam dodatki, ponownie nakrywam patelnię pokrywką, stawiam na gazie i smażę jeszcze około 5 minut
Uwaga Babcia GotujeDlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później piec w garnku, a nie luzem na kamieniu. Mój po przełożeniu na kamień przypominał wielki placek. Jednak się podniósł i pięknie wyrósł. Może nie jest spektakularnie wysoki, tylko taki średniak, ale wyjątkowo smaczny. Składniki: 3 szklanki mąki + do podsypania 1 1/2 szklanki soku z marchwi(...)rodzynek 3/4 szklanki orzechó włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja dzisiejsza propozycja bardzo posmakowała nam w wersji śniadaniowej. Moja córeczka uwielbia banany, placki również, a to takie połączenie właśnie tych dwóch rzeczy. Wyszły pyszne, słodkawe i bardzo delikatne. Polecam, na pewno Wam zasmakują! :) Składniki: 4 banany sok z cytryny 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju + olej do smażenia 2 łyżki cukru cukier(...)puder lub sezam do posypania Przygotowanie: Jajko, mleko, mąkę, cukier i 2 łyżki oleju umieścić w misce, wymieszać miotełką do uzyskania dość gęstego, jednolitego ciasta. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół - w szerz. Skropić owoce sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Cakes By KejtU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki amoniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl śmietany 1/2 margaryny 1 cukier waniliowy Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe(...)gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masa jabłkowa: jabłka prażone galaretka ( u mnie agrestowa) Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretką Dodatkowo: rodzynki Przełożenie: placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajakich oczekiwałam. Polecam serdecznie! Smacznego! Składniki: 300g mąki 400ml mleka 2 duże jajka 40g masła 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Najprostszym sposobem na zrobienie ciasta jest wymieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Jeżeli akurat nie macie pod ręką miksera, równie dobrze można wszystko połączyć ręcznie. Na początku na patelni roztapiamy masło i odstawiamy, żeby troszkę(...)szczyptę soli i porcjami dodajemy mleko bardzo dokładnie wszystko razem mieszając. Następnie dodajemy masło i kolejny raz wszystko razem mieszamy, następnie wbijamy jajka i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju tak, aby zarumieniły się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, w naszym przypadku był to syrop klonowy
Animelka BlogInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na
Kuchnia Pełna PasjiWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek
Życie zaczyna się w kuchnikwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem: 1 litr mleka(...)szkl. cukru łyżka cukru z wanilią Jajka mieszamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy mieszankę mączno jajeczną, zagotowujemy. Masę wykładamy na placek, przykrywamy drugi i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Cynamonowe szczęście