Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
KorniszonkiAutorem inspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest(...)środku tort wypełnia kremowa masa brzoskwiniowa. Tort można podać osobom z alergią na białka mleka krowiego. Na moim blogu znajdziecie także inne przepisy na torty dla alergika: Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku
Dieta bez mlekawykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie
PatiGotujeTort powstał dla wielbiciela Jaffa cake (odpowiednika naszych polskich delicji). Mocno czekoladowy z pomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny. Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt 5 jajek (osobno(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksody oczyszczonej 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki wódki Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, w środku kieliszkiem. W dużym i niskim garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć na złoty kolor(...)dwóch stron. Gotowe układać na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szybkie mini pączki serowe → Pączki pieczone → Churros → Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo – anyżowym → Chruściki (faworki, chrust
Oryginalny smaklodówki na 4-6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut każdy. Placki studzimy, przekładamy powidłami i rozwałkowanym marcepanem. Tak przygotowany(...)obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance
Bon appetit mon amieCiasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto wychodzi dość sztywne. Należy przełożyć je do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów tworząc dużą dziurę i wyciskać partiami na blachę. Przy pomocy mokrej łyżeczki formować(...)Ptysie piec w 200’C ok 20-25 minut. Do kubeczków/szklaneczek włożyć przygotowaną kaszkę, krem oraz owoce. Namalować na ptysiach oczy i buźki rozpuszczoną czekoladą. Na folii zrobić czekoladowe kółka, które pozostawić w lodówce do stężenia. Ptysie w miejscu uszów naciąć ostrym nożykiem i wcisnąć w nie czekoladowe kółka
Candy PandasEfektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła(...)łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Krem
słodki bratekczekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto
VioletoweKucharzenieskórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza(...)spiecze się a w środku będzie surowa. Po kilku minutach od upieczenia wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzrobienia. Zapraszam... SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki
Kubki smakuPOLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA: - 1 opakowanie DECORADA karmel Delecta Trufle posyp obficie posypką o smaku karmel Delecta. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół
SMYKWKUCHNIciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych
Pełny talerzsztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły. Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st..C i piec przez 85-90 minut. Pozostawić po upieczeniu(...)piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć owoce i listki melisy. Smacznego
Gosia gotujeciasto, aż będzie się trzymać łyżki. dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Z gotowej masy wyciskać paski ok. 4x9 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem kakao. Oblać polewą czekoladową
Praktyczna pl