Niedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam
MyCookBook.plPyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta! Składniki: 200 gram mąki pszennej 120 gram masła 2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: sok z 1 cytryny 3 żółtka 80 gram masła(...)gram cukru skórka z cytryny Dodatkowo polewa czekoladowa: 2-3 łyżki masła 1 łyżka wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru migdały w płatkach Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie
Mango PapajaJakoś dziwnym trafem okazuje się, że zającowi uszy kończą się gdzieś w okolicy pasa ;) Ale na wszystko jest rada! Ostatnio czekoladowe zające u nas w domu zaczęły znikać ze spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada(...)tortownica 21 cm 10 dkg cukru pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Posadzone i zjedzoneBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej
Słodkie PrzyjemnościNajpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :) Przepis na sernik(...)serowej. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, na przykład cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA , gdzie znajdziecie przepisy na inne regionalne ciasta i nie tylko
Trzeci talerzfakt, ja jednak nie pogardziłabym odrobiną śniegu i zimowej aury. Zwłaszcza, że w kuchni jest nadal zimowo i rozgrzewająco. Rządzi domowy fast food, przerabianie figurek czekoladowych ze świąt na wszelkie musy czy ciasta oraz herbaty z goździkami i imbirem. Jeszcze chcę pozostać w tym klimacie. Przepisów na zupę gyros jest sporo w internecie. Ja jednak pozwoliłam sobie przygotować
My simple kitchenzeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, kruche markizy przełożone orange curdem . Znikają bardzo szybko, ale nie od dziś wiadomo, że smaki czekoladowy i pomarańczowy to zgrany duet :) Składniki : Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - 2 czubate łyżki kakao, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 żółtka, - 100 g masła. Przepis na orange curd z nutą cytryny znajduje się tutaj Wykonanie : Wszystkie składniki szybko zagnieść
Przepisy Mikołajamasę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Ostudzone biszkopty przekładamy masą. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
kulinarne odsłony patisię, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeMleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko przestygnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut. Po tym czasie, na minimalnej ilości oleju, smażymy cienkie placki (osobiście wylewam kilka kropel oleju mniej więcej co 3 naleśnik). Serek
Smaki Na TalerzuWitajcie, dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo prosty przepis na ciasto a raczej chlebek bananowy o smaku czekoladowym. Uwielbiam tego typu słodkości bo są na prawdę szybkie i proste do zrobienia ze składników, które praktycznie zawsze znajdą się w naszej kuchni. Kilka przepisów na chlebki bananowe możecie już znaleźć: tradycyjny oraz z malinami. Do chlebków dołącza teraz czekoladowa wersja
Health-Fit-LifePrzedstawiam kolejny przepis na proste, szybki i pyszne ciasteczka bananowe. Tym razem w wersji czekoladowej. Pół banana rozgniatamy i dodajemy do ciasta, natomiast drugie pół kroimy w drobną kostkę, które razem z gorzką czekoladą stanowi dodatek do ciastek i sprawia, że bardzo fajnie się prezentują. Jeśli ktoś chcę to ciastka można dosłodzić ksylitolem lub miodem, choć moim zdaniem
Healthy food explorer