tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego – szczypta soli
nietylkopasta.plświętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym smaku, nadziane bakaliami. W wersji dla dorosłych można dodać alkoholu, najlepiej rumu, dzięki temu zyskają ciekawy
Kuchnia MagdaLenyTarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową pana cotę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)czasu mieszamy. Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, przelewamy na ciasto. Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym kroimy na małe kawałeczki. Część piernika dodajemy do białej pana cotty, dokładamy maliny i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. czekoladowa pana cotta: W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy żelatyny, dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucamy pokrojone drobno kawałki
Moniki Smakołykitarki. Całość zalewamy delikatnie ciastem orzechowym, wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch możemy udekorować polewą kakaową lub czekoladową i posypać mielonymi orzechami lub po prostu posypać cukrem pudrem. Uwagi: Ciasto wychodzi dosyć słodkie. Ja co prawda wykorzystałam do niego słodkie jabłka, ale i tak myślę, że następnym razem wykorzystam dolną granicę wagową cukru
Smaki Na Talerzutemp 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto przekroić na trzy blaty po całkowitym ostudzeniu. Jeden posmarować, przykryć drugim, posmarować, przykryć trzecim, polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Jeśli polewa jest za gęsta dolać więcej mleka. Odstawić do chłodu aby ciasto się scaliło. Polecam
Radość kipiąca uśmiechem.Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotujeCześć! Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią :) Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera i połączyłam ze śmietaną. W towarzystwie czekoladowego spodu to już rozkosz dla podniebienia! To jest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan(...)ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców
Pieprzyć z Fantazjąkremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wysokie, więc do jego przygotowania można użyć nieco większej blaszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach
Danka Pichci125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut
Cakes By KejtDzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu! Smacznego! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 3 żółtka - 250 g mąki pełnoziarnistej - 100 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany(...)godziny aby się macerowały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wszystkie w/w składniki wymieszaj. Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę. Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg. Makowca po wystudzeniu polej polewą czekoladową! Gotowe
SMYKWKUCHNIstole. Wprawdzie nie nazwałabym go do końca piernikiem, ponieważ nie zawiera miodu, ale smakuje równie wyśmienicie. Z dodatkiem powideł, które doskonale nawilżają ciasto sprawiając, że nie jest ono suche a wilgotne, oraz z dużą ilością polewy czekoladowej. Średnia keksówka Składniki: 200 g mąki 60 g margaryny 125 g cukru 1 jajko 3 łyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie(...)margarynę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie polać polewą czekoladową
My simple kitchenmleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut(...)śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego
Luźna KuchniaJeśli jeszcze nigdy nie dodaliście czekolady do swojego chleba bananowego, to był błąd. Bo czekoladowy chleb z aromatem kawy to pyszna alternatywa na weekendowe ciasto albo i śniadanie. Zróbcie koniecznie. Szybkie i proste ciasto, idealne na każdą porę. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUdało się! Mój pierwszy udany, perfekcyjny wręcz biszkopt! Dotąd nigdy nie umiałam upiec żadnego samodzielnie, chociaż próbowałam różnych przepisów. O czekoladowym nawet nie śniłam. Aż trafiłam na przepis aguzji ze zjemto.blox.pl. Jej przepis na ciasto Coffee-banana wygląda obłędnie, jednak go nie robiłam, a zaciekawił mnie sposób wykonania jej biszkoptu. I jak się okazało, ten przepis był strzałem w dziesiątkę(...)zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się nim na dzień mężczyzny. :) Wszystkim bardzo smakowało. Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt czekoladowy: 3 duże jajka 70 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru, najlepiej drobnego
Anioszek w kuchniprzepis tutaj – KLIK ) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być(...)tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów
Smaki Na Talerzu