pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu(...)grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było
W Mojej Kuchni Lubięmożna upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca(...)zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier
kawawszklanceUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka
Pink Envelopemnie śniadanie mistrzów. Składniki: 2 jaja 500 ml mleka szczypta soli 180-200 g mąki 1-2 łyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez
Gotowanie z pasjąmnie śniadanie mistrzów. Składniki: 2 jaja 500 ml mleka szczypta soli 180-200 g mąki 1-2 łyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez
Gotowanie z pasjąblaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni). W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie(...)dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć
WeAreCrazyczekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę(...)polewie czekoladowej a następnie w maczku truskawkowym marki Delecta, który najlepiej przesypać do miseczki. Udekorowane ciastka układamy na kratce by obeschły. Gotowy sernik polewam polewą czekoladową i układam na nim udekorowane ciastka. Każdą porcję ciasta podaję z frużeliną wiśniową. Ciasto przechowuję w lodówce. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru pudru Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao) 1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumu Wykonanie: Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac w folie spozywcza i odlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki(...)rozwalkowac na blacie wysypanym cukrem pudrem.Wycinac identyczne ksztalty i w takiej samej ilosci jak spody z kruchego ciasta. Na kazde ciasteczko posmarowane dzemem nalozyc wyciety i dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi. W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc. Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczny keks czekoladowy z bananem i kawałkami czekolady, bardzo aromatyczny i mięciutki, w sam raz coś słodkiego do kawy. Składniki: 180 g mąki pszennej 160 g białego cukru 30 g kakao 5 g przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 16 g cukru wanilinowego 3 jajka 50 ml mleka 100 ml oleju 100 g mlecznej(...)banan Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180*C Ciasto jest miękkie i aromatyczne. Przepis bierze udział
W Moim Magicznym Domukawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu. Składniki: Biszkopt : 4 jajka(...)pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia. 5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekoladowe kamyczki i posypka cukrowa w kształcie płatków śniegu. #Beko #ciastojakzobraka
vaniliowoczekoladowaZ racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościczekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak i aromat przez
Milion SmakówTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą
królestwo garów