znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika(...)wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami
VioletoweKucharzeniemokrych składników. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi i dodajemy posiekaną czekoladę. Nie musicie zbyt drobno siekać. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 0 C. Po upieczeniu studzimy i... zjadamy:) Muffinki czekoladowo-bananowe
Pyza i Surówkawczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki(...)gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo. • Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe. • Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść. • Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki
To co kochamJeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao 125 g zimnego
Ladylaura.masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się
Lawendowe Niebonaszym domu pojawia sie ciasto to jest to znak, ze albo spodziewamy sie gosci na popoludniowej kawie czy herbacie, albo ze mam chandre. Na ta druga sprawdzaja sie wspaniale wypieki czekoladowe, po ktorych z jednej strony czuje sie duzo(...)lepiej, ale tez jest mnie nieco wiecej ;) Nie umiem sie pohamowac i nigdy nie poprzestaje na jednym kawaleczku takiego ciasta. Pozniej wage omijam wielkim lukiem i z trudem mobilizuje sie do cwiczen. Ale poki co nie bedzie dzis o ciescie czekoladowym. Jak sie latwo wiec domyslic bedzie o wypieku przygotowanym z mysla o naszych przyjaciolach. Zawsze dosc starannie wybieram specjal
Przysmaki Karolkismaczne, moje ulubione ciacho. Murzynek z serem. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie murzynka z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :) Składniki ( na blachę 35x25 cm) Ciasto - 250g margaryny - 2 szklanki* maki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki ciemnego kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 10 łyżek wody
Kuchnia z widokiem na ogródWłaściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z serem, budyniem czekoladowym i chałwą. Kilka "podmienionych" składników i całkiem nowy smak. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny(...)mąki ziemniaczanej Pianka czekoladowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) Polewa: 10 dag masła 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną
Praktyczna plCiasto trochę pracowite, ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)masę. Warstwa galaretki: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała
Malinowo w kuchniOrzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: · 1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych · 5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % · 80 g żelatyny(...)koniec robimy kleksy z polewy czekoladowej. 11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny. 12. Ciasto gotowe. 13. Smacznego
Kulinarna ChwilaBabeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki
Via Gustoopakowanie cukru waniliowego jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę do tarty, układamy na cieście pokrojone na ćwiartki śliwki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Składniki na mus czekoladowy: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 200 ml śmietany 30% W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy pokruszoną
SMYKWKUCHNIpieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu(...)grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było
W Mojej Kuchni Lubięmożna upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca(...)zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier
kawawszklance