ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:85/173)

Przepisy na Wielkanoc 300

który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik

Kuchnia Łukasza
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 397

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik . Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl(...)proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia.  Bita

Ala piecze i gotuje
Ciasto „Danio” 1697

soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy(...)przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę. Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi. Źródło

Smaki Na Talerzu
Cuszima - ciasto 221

prezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta. W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne. Zapraszam na smaczne ciacho. Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao

O kuchni z uczuciem
Magiczna pasta 192

używany przez wielu profesjonalnych amerykańskich piekarzy i piekarnie, stanowiący łatwą w użyciu alternatywę do smarowania form do pieczenia. Po raz pierwszy użyłam tej „magii” podczas pieczenia Babki piaskowej budyniowo biszkoptowej . Obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem, co właśnie czynię. Magiczna pasta. Składniki: - ½ szklanki mąki uniwersalnej (dałam tortową) - ½ szklanki tłuszczu roślinnego (dałam domowe masło klarowane) - ½ szklanki oleju roślinnego (dałam rzepakowy(...)pieczonych w formach posiadających „zakamarki” (bundt cake pan – ostatnie zdjęcie). Magiczna pasta nadaje powierzchni form do pieczenia efekt nieprzywieralności, dzięki czemu można nieinwazyjnie wyjąć gotowe ciasto. Poczas pieczenia babki piaskowej budyniowo biszkoptowej na własne oczy doświadczyłam magii tej pasty. Babka rosła zupełnie inaczej niż w formie przygotowanej tradycyjnie, co widać na końcowym efekcie (wyszła korona). Po wyjęciu z formy

mojewypiekiinietylko
Ciasto cytrynowo-kokosowe 160

może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4  do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze stężało

Cakes By Kejt
Porzeczkowiec wg Aleex 187

Zaczął się długi sierpniowy weekend. Będzie można złapać trochę oddechu. Razem z Dariem mamy w planach króciutki wyjazd – odwiedzimy moją przyjaciółkę, która zapraszała nas do siebie

W mojej kuchni
Rolada z kremem chałwowym 190

Pyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru150 g masła250 g chałwy waniliowej4 łyżki konfitury z czarnej porzeczkiBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć

Monia miesza i gotuje
Rolada z jagodami i budyniem 143

Rolada biszkoptowa z jagodami i budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić(...)wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić

Praktyczna pl
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 175

Wspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia piekarnika) i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku około 12-15 minut (do suchego patyczka).      Na blacie rozkładamy wilgotną

Rozpustne gotowanie
Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym 168

Sezon na rabarbar jest krótki, to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2  budynie biszkoptowe 1 litr mleka Łodygi rabarbaru-ilość wg uznania 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche. ¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki

Wanilia i Kardamon
TORCIK Z KREMEM CAPPUCCINO 194

Torcik biszkoptowy z delikatnym kremem cappuccino będzie świetnie smakować z filiżanką ulubionej kawy. Przyozdobiony ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :)   SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM: BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki octu KREM: 330 ml śmietanki(...)się zapieni wlewamy powoli do białek, dobrze ubijamy. Mąki przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut  w temp. 170 st. C  do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części. KREM: Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino

Pani na deser
Ryżowe biskwity 118

Szybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni . 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka(...)mąkę i też mieszam mikserem aż się połączy na wolnych obrotach. Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy 10 cm sześc sztuk. Wylewam na nie po dwie łyżki ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół

wesoła kuchnia
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 100

Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 189

Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru

RITA food channel

Proponowane wyszukiwania