Zostało mi trochę ciasta i babki biszkoptowej, a że dawno nie robiłam domowych słodyczy to postanowiłam że pora stworzyć coś słodkiego ;) Do pomocy przybył mi sklep internetowy Bee.pl u którego zakupiłam np. sproszkowane daktyle i bio kawę zbożową z figami. Ta kawa zbożowa przeogromnie nam posmakowała i chyba zaraz będę się rozglądać za drugim opakowaniem ;) Więcej o zakupach(...)sklepie Bee.pl pod koniec wpisu :) Składniki na około 20 trufelek: końcówki ciast (biszkopt, murzynek, keks) 8-10 łyżek mleka 1 łyżka masła 1 łyżka kawy inki 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3-4 krople aromatu rumowego 1 łyżka sproszkowanych daktyli lub 1/2 łyżki miodu ewentualnie 1-2 łyżeczki kakao do obtoczenia: 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki sproszkowanych daktyli (jeśli nie mamy
Gotowanie...to proste !uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki mąki pszennej • 1 pełna łyżka kakao • ½ łyżki(...)stopni C. 2. Ciasto ostudzić na kratce. 3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. 4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. 5. Śmietanę ubić na sztywną masę. 6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. 7. Do ubitej śmietany dodać ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, od razu zmiksować. 8. Śmietanę rozłożyć na biszkoptowym blacie. Wstawić do lodówki na kilkanaście
W mojej kuchnichłonna jest mąka kokosowa. Masy na ciasto nie ma potrzeby miksowania, gdyż mąka kokosowa jest dość ciężka i ciasto bardzo puszyste nie jest. Struktura upieczonego ciasta przypomina raczej ciasto ucierane niż biszkoptowe. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka(...)zaczną delikatnie gęstnieć. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i od razu dodać galaretkę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Masę z malin lekko wystudzić, polać nią ciasto i schłodzić. Zobacz również: ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami
Kuchcik gotujeBiszkoptowa rolada z waniliowym kremem (Foremka 36x26cm- 13 kawałków) Najprostsza i najszybsza rolada biszkoptowa jaka może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu(...)Przygotowanie: Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem
Moja Michamogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka(...)żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe(...)środkowy biszkopt posmarować dżemem. Kremówkę podzielić na połowę, jedną część ubić z usztywniaczem. Michałki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiszkoptowy Pewniak Puszysty, lekki i zawsze wychodzi !!! składniki na formę o wymiarach 26 cm 7 jaj 1 szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao. I Etap - jajka Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier(...)etap - rzucanie biszkoptem Spokojnie nie będziemy się rzucać naszym pięknym biszkoptem :) przygotuj ręcznik/koc lub coś miękkiego połóż na podłodze, odrazu po pieczeniu otwórz piekarnik wyjmij ciasto i spuść je z wysokości mniej więcej swoich kolan oczywiście na ręcznik i oczywiście dnem do dołu :) Ps. nie martw się octu nie będzie czuć
Wylizany Rondeltortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)brązowego Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy krążki biszkoptowe wiśnie krem waniliowy blat biszkoptowy polewa Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem i ze względu na jego niesamowicie kremową konsystencję- kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem Smacznego
Domowe ciastaRolada biszkoptowa ze śmietaną Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt
My sweet a lifePotrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone
Kuchnia MagdaLenyRolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu
Ewa w kuchnizaskoczyć można :) Oryginalny przepis jest bardziej pracochłonny niż ten co my wybrałyśmy i dlatego też nasze nie są takie idealne - ale są nasze ;) Homemade Składniki: 1 spód biszkoptowy lub pozostałości ciasta ;) ok 200 g 60 g mascarpone 40 g masła czekoladowego/orzechowego ok 200 g czekolady do obtoczenia kolorowe posypki Przygotowanie: mascarpone wymieszać dokładnie z masłem czekoladowym/orzechowym dodać
Gotowanie z pasjąKolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje
Domowa cukiernia EwyNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki na biszkopt: 4 jajka 70 g mąki orkiszowej 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na
Domowy Smak Jedzeniamałych obrotach miksera. Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową. Gotowe
Tagebuch po polsku