ciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak! Czekoladowy biszkopt z musem truskawkowym i mocno czekoladową masą, a do tego truskawki i polewa z mlecznej czekolady. Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, gdyż smaki się równoważą - słodkiego biszkoptu czekoladowego z lekko kwaśnym musem truskawkowym i wytrawną masą z gorzkiej czekolady, a całość dopełnia słodka polewa czekoladowa(...)było grudek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy biszkoptowej, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22-24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia
Kuchnia MagdaLenyulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas
Kolorowy Przepisownikgarnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym. Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć(...)dodać dżem z dyni 17. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części 18. Kruche ciasto przełożyć do formy i wysmarować dżemem 19. Położyć pierwszy blat ciasta 20. Wysmarować biszkopt masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć ostatnim biszkoptem i docisnąć 24. Wierzch ciasta wysmarować resztą masy budyniowej 25. Ciasto posypać po górze płatkami migdałowymi Poprzedni krok
KuchniaWeDwoje.plwydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeminutę cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników
Dorota Smakujektoś kiedyś zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej
Chocolate Muffin BlogKeks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie(...)marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków. Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem. Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach. Skladniki: 250 g mąki pszennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym. Choć kolor kremu bardziej przypomina malinowy ;) to zapewniam Was, że w smaku jest baardzo śliwkowy :) Z powodzeniem można użyć tu śliwek mrożonych, o które dość łatwo w wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon(...)galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone. Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami
Opowieści z piekarnikaWraz z pojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku(...)jest dostatecznie wilgotna. Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka
Mia Cucina SofietaPuszysta biszkoptowa rolada ozdobiona wzorkiem i wypełniona masą rumową. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie efektowna. Masa wymaga wstępnego przygotowania składników dzień wcześniej. Ciasto na wzorek: 1 białko z jaja kurzego 30 g drobnego cukru do wypieków 40 g mąki 20 g roztopionego wystudzonego masła odrobina barwnika spożywczego Białko ubić na sztywno dodając cukier po 1 łyżce. Dodać mąkę i barwnik
Trzeci talerzotrębowe ciasto na białkach z jeżynami i masłem orzechowym~ Zostało mi sporo białek i postanowiłam wykorzystać je inaczej niż jak zwykle - dodając do omleta biszkoptowego. Upiekłam sobie "ciasto", które w piekarniku wyrosło przecuuudnie! Gdy czas pieczenia się skończył i przyszłam żeby je wyjąć czekała mnie niespodzianka...Ciasto równie "cudownie" opadło :( Ale smakowało i tak bardzo dobrze! :) Dzisiaj w szkole ciężki
breakfast of dreamsAfrican Cassis jest niesamowicie nasączony whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk. Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki(...)żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp
Domowe ciastarolada jaką znam. Przepis ten dostałam od siostry ciotecznej, a ona ma go od koleżanki. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta
Fabryka pomysłówłatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu
Kurnikowo