Niech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom łatwym w przyrządzeniu ciastem. Tworzenie jej pięknego wzoru także nie powinno przysporzyć wam trudności. Zebra jest bardzo lekka i pyszna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako ciasto do kawy, jak i efektowny wypiek na świąteczny stół. 5 jajek 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki
Dieta bez mlekaRolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier
SMYKWKUCHNIłyżeczki żelatyny ⅓ szklanki zimnej wody Poncz: ⅓ szklaki wódki ½ szklanki wody Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej 150ml słodkiej, 30% śmietany Dekoracja: 200ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru- aż do całkowitego wykorzystania obu składników. Na końcu powoli dodajemy(...)płynną żelatynę i ponownie krótko ubijamy- tylko do połączenia składników. Gotowym kremem przekładamy naponczowane blaty biszkoptowe. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy, do gorącej wsypujemy połamane kosteczki czekolady i pozostawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie- dekorujemy bitą śmietaną ubitą z pozostałej śmietanki (200ml) i 4 łyżek cukru pudru
Kuchnia w czekoladzieszybsze;) 3. Ilość składników dobierasz na oko czy odmierzasz każdą ilość? Chyba nie zdarzyło się, abym kiedykolwiek odmierzyła składniki gram do grama :D Zawsze na oko^^ 4. Ciasta na kruchym czy biszkoptowym spodzie? Zdecydowanie biszkopt! :) 5. Najlepszym wg. Ciebie Twoim daniem jest... Hm...i tu dłuuuga chwila zastanowienia ;) Sądzę, że robię bardzo dobre leczo, naleśniki no i...ciasta;) 6. Starasz
My simple kitchenChrupiące, rozpadające się ciasto filo, jabłkowo-biszkoptowe nadzienie z przyjemnym rumowym aromatem a do tego delikatnie spieniony waniliowy sos. Austriacki strudel jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto filo co zaoszczędziło mi sporo pracy. Pozostaje więc tylko przygotowanie nadzienia, zwinięcie strudla i upieczenie. Sos może wydawać się zbędny ale zachęcam żeby go nie pomijać - jest
Milion Smakówcieszyć się ich smakiem już po kilku godzinach. Obie wersje bardzo polecam, zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi owocami i smakami. Nie tylko dzieci będą zachwycone tym ciastem, dorośli również :)Spód biszkoptowy dla ambitnych:2 jajka6 deko mąki6 deko cukruZmiksować, wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut.Lub: wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami.Masa serowa
Z butelką mleczka w tleSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brązowieją tak szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę . Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej(...)zdejmujemy papier, i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Rozwijamy i ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Delikatne, wilgotne ciasto i słodko – kwaśna masa z jabłek i galaretki wiśniowej stanowią świetne połączenie struktur i smaków. Gorąco polecam, nie tylko na niedzielę. Smacznego
mojewypiekiinietylkoNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji. Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow. Producent pisze "doskonały smak, kremowa
Życie zaczyna się w kuchniKolejna roladka, tym razem na cieście ucieranym a nie biszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i serka homogenizowanego. A dla przełamania słodyczy i dodania koloru użyłam czerwonych porzeczek, które moim zdaniem doskonale tutaj pasują;) Ciasto: 3 jajka + 2 żółtka, 150g drobnego cukru, 80g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, łyżka cukru
Z miłości do słodkościWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne. Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych. Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)Wystudzić. Przygotować masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników. Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki. Złożyć ciasto. Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć trzecim blatem
Ze smakiem bez glutenu