ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:84/173)

Ciasto cytrynowo-jagodowe 238

ciastem uniwersalnym. Przynajmniej u mnie. Służy nie tylko jako zwykły placek posypany owocami, przełożony po upieczeniu dżemem czy kremem, ale również stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym soku. Budyń rozrobić w około 100ml mleka

Jacob Tastes
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2167

ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.Orzech drobno posiekać.Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek.Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.Ciasto wstawić na minmum 1 h do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.Przechowywać w chłodnym miejscu

Gospodyni Miejska
Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie) 156

Przepis autorski (mój). Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem

Di gotuje
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 192

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 214

suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim(...)powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT KORA ORZECHOWA 219

miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy

słodki bratek
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3897

żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy przygotowujemy tak samo i z takiej samej ilości składników. Upieczone blaty oddzielamy od papieru do pieczenia i studzimy. Budyń gotujemy na mleku(...)stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie herbatniki, a na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników

Trzeci talerz
Egzotyczna kopuła 195

Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w  temp. 180'C.  Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok. Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć(...)kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję kakao z cukrem pudrem. Do reszty masy dodaję kandyzowaną  skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej. Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę i posypuję po wierzchu cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Liebster Blog Award 131

popisowa sałatka. - Z ananasem i chrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną.  Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek(...)moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel czy czerń? 3. Sernik z rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione danie. 10. Sportowo czy elegancko? 11. Kawa czy herbata? Zapraszam do zabawy

Mania Wypiekania
Snicers, orzechowiec 507

Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam.W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej.Składniki :Ciasto:600g mąki pszennej200 g margaryny2

Garnkowe fanaberie
Tort lawendowy 534

przyprawami znalazłam suszone kwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny(...)śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły

Ciastkozercy
Tort lawendowy 427

przyprawami znalazłam suszone kwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny(...)poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły

Ciastkozercy
Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 297

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach, to rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną jest dla Ciebie! To puszysty biszkopt, krem śmietanowy i kawałki świeżych truskawek.. Trzeba jednak bardzo uważać, bo to ciasto można zjeść w kilka minut. Łyżeczka po łyżeczce i zanim się zorientujesz rolady

AniaGotuje.pl
Szybkie ciasto bez pieczenia 202

Szybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała. Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Na krem układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką.     Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami 197

śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier waniliowy   600 ml śmietanki kremówki 30% 2 op. fixu do ubijania śmietany  ok. 3-4 łyżki cukru pudru nieduży k oszyczek malin Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona