Rolada biszkoptowa z dodatkiem startej marchewki jest kolorowa i zawiera na pewno więcej składników odżywczych niż tradycyjny biszkopt. Przepis idealny dla wielbicieli ciast marchewkowych. Przełożona aksamitnym kremem budyniowym to prawdziwa rozpusta. Prosta, efektowna i przepyszna. Pięknie się prezentuje, a smakuje obłędnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masy budyniowej, nakrywam blatem orzechowym, przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia. Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć. Na wierzchu
Ciasteczkowy Potwórbyły wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek(...)Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeciasto „Biedronka”. W zasadzie zamieniłam jedynie smaki kisieli, dodałam owoce, które w całości zalałam galaretką i tyle. Wyszło pysznie. Taka wersja tego ciasto zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka(...)kisielem, mieszamy łyżką, aż do połączenia. Biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Wylewamy całą masę kisielową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Brzoskwinie kroimy na mniejsze cząstki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce
Smaki Na TalerzuProsty przepis na klasyczną i smaczną roladę z biszkoptu. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną. Składniki: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) schłodzona śmietanka 30% ( 40 0 g ) 2 opakowania śmieta n- fi x opcjonalnie owoce l ub galaretka pokrojona w kosteczki Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią(...)minut. Przygotuj masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe :) Mile spędzonego weekendu dla Wszystkich! pozdrawiam
Tagebuch po polskuRewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)namoczyć, następnie rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając jednak do wrzenia. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietanowej i ponownie zmiksować. Pozostałe 300 g truskawek pokroić na drobną kostkę. Roladę biszkoptową rozwinąć, posmarować cienką warstwą śmietany, następnie posypać równomiernie truskawkami i rozsmarować pozostałą śmietanę, po czym roladę zawinąć. Dekoracja: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać 2-3 łyżeczki mleka i mieszając podgrzewać
Passions hobbies lifeTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę
Salonik smakówpieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam tym wierzch ciasta i schładzam
Ciasteczkowy PotwórJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach!Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie
Ostra na Słodkoelicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie . Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł
Food Squarekokosowego to świetny moment, żeby ją wykorzystać – i to w całości, bo zrobimy z niej i krem i poncz do ciasta :) Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 3 jajka 9 łyżek mąki pszennej (około 0,5 szklanki lub 100 g jeśli macie wagę) 3 łyżki mąki(...)Mieszamy całość delikatnie i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy wodą z mleka kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę
Ciastkozercywierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi
Bon appetit mon amiePrzepyszna, a zarazem prosta w przygotowaniu rolada makowa z bitą śmietaną i marmoladą. Jest to niewątpliwie wypiek prosto z serca, bo rozpieszczam w ten sposób moją
Passions hobbies lifemąkami. Ugotować budyń. • Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Składanie ciasta • Warstwę serową przełożyć na deseczkę lub tacę i zalać połową gorącej masy budyniowej. • Przykryć blatem biszkoptowym, położyć drugą deseczkę i odwrócić do góry nogami obie warstwy tak, aby sernik był na wierzchu. • Na sernik wylać(...)drugą część gorącej masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polewa czekoladowa • Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką delikatnie podgrzewając. • Wylać polewę na przełożone ciasto. • Wstawić do lodówki na kilka godzin celem związania wszystkich warstw ciasta
To co kochamsobie dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała
Bernika - moj kulinarny pamietnik