ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:902/2544)

Kruche ciacho ze ŚLIWKAMI - pyszne i proste ciasto ze śliwkami 101

przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam(...)piekarnika. Końcowe przygotowanie ciasta: Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki. Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Piernik z gruszkami 71

wmieszać w ciasto. ·         Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wcisnąć gruszki i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. ·         Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. ·         U mnie bez czekolady poszedł

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowy - cappuccino 87

Chyba ze wszystkich wypieków najbardziej lubię piec torty. Torty są najbardziej kreatywnym produktem, w którym zwykły biszkopt z kremem można zmienić w prawdziwe dzieło sztuki. Moim tortom jeszcze daleko do dzieł sztuki. Nie robię ich na sprzedaż tylko na własne potrzeby. Nie używam żadnych skomplikowanych narzędzi i form, a jedynie rękaw cukierniczy i końcówka do dekorowania. Nie ozdabiam tortów masą(...)proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni bez termoobiegu

Waniliowe Improwizacje
Chleb z gara 73

Wyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni

Słodki sentyment
Barszcz czerwony 102

ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie w okolicach Bożego Narodzenia, gdzie gotuję go w wersji bez majeranku (zobacz “Wigilijny barszcz z pieczonych buraków“). Czysty Barszcz czerwony wspaniale smakuje z domowymi uszkami z grzybami, jak również podawany z pieczonymi uszkami z ciasta drożdżowego czy kawałkiem

Moja Delicja
Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową 87

Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego masa makowa(...)Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy. 2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Każdy pasek skręcamy

kruche babeczki
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 71

proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka od białek. Białka(...)każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia, na około

Kronika Piekarnika
Słodkie drożdżówki z serem 162

ciasto, w razie potrzeby dosypując niewielką ilość mąki (ja tylko posypuję mąką rękę). Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości ciasta). Przygotowujemy nadzienie. Jeśli używamy twarogu należy go wcześniej zmielić. Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ser. Przygotowujemy drożdżówki z serem. Gdy ciasto podwoi(...)mini drożdżówki, ale wy śmiało możecie zrobić takie standardowej wielkości. W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy). Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować. Gdy bułeczki z serem ostygną można

Słodkie okruszki
Krucha Tarta Z Kokosowym Budyniem I Rabarbarem 100

budyń. Po ugotowaniu odstawiamy aby przestygł. Ciasto kruche 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut. 3. W tym czasie rabarbar wraz z cukrem i odrobiną wody przekładamy do garnka i podgotowujemy przez 3-5 minut (jeśli nie chcemy, możemy ominąć ten krok) Złożenie ciasta 4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy ( jeśli(...)masłem i obsypcie bułką albo mielonymi orzechami lub kasza manna ) i wylepiamy nim formę. 5. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń i równomiernie go rozprowadzamy, a na budyń wyjmujemy rabarbar (starajmy się wykładać go bez powstałej cieczy ). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Tartę pieczemy w 200 stop przez 30-40 minut

Gotowanie...to proste !
Jaja faszerowane łososiem 82

Śniadanie, przekąski, Wielkanoc polska, fusion Ilość: 5 porcji Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Jajka faszerowane łososiem Pyszna i prosta przekąska ze zwykłych składników. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: Ciasto 5 jajek 75 g wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka serka śmietankowego 1-2 łyżki

Pełny talerz
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 103

koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce. Smacznego! Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Konwalie w kuchni

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 72

koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce. Smacznego! Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Moje

Tajemnice Smaku
Placuszki na mleczku kokosowym z bananem 111

mąki krupczatki 6 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 większy banan olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie

Izabelawkuchni
Drożdżowa gwiazda 82

placek o średnicy około 25 cm.  Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta lekko odcisnąć szklanką lub kokilką mały okrąg. Ostrym nożem podzielić ciasto

wyzwania kuchenne
Co w sezonie? Dynia! I 10 propozycji dyniowych przepisów... 177

Ciasta: dyniowe cynamonowe dyniowe z serkiem kremowym Na lekki posiłek: zupa z dyni i soczewicy zupa dyniowa z curry Bez gotowania: sałatka z kuskus i pieczonej dyni sałatka z brazowego ryżu, pieczonej dyni i soczewicy Desery na zimno: tarta dyniowa tiramisu dyniowe Co jeszcze? budyń dyniowy surówka z dyni i żurawiny

Lejdi of the house