powstał pyszny sernik w kakaowym cieście, z dodatkiem kwaśnej śmietany zarówno w cieście jak i w masie serowej. Sernik bardzo fajny, mało słodki, dość prosty w przygotowaniu i szybki, mimo zagniatania ciasta. Sernik jest raczej z rodzaju tych cięższych, bardziej zbitych, ale nie jest bardzo mokry, gliniasty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: ok. 190g mąki pszennej tortowej(...)ciast (ja dałam trochę waniliowego) Polewa: 3 łyżki mleka 75g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypałam wszystkie składniki sypkie na ciasto, czyli: mąkę pszenną tortową, mąkę krupczatkę, szczyptę soli, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka (białka zamroziłam do innego wypieku), pokrojone na kawałki zimne masło i śmietanę. Składniki posiekałam nożem, a następnie zagniotłam szybko ciasto. Ciasto
Waniliowe Improwizacjesmak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki(...)mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt
Słodka Stronanieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM MALINOWY: 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml) 2 puszki malin w zalewie(...)cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj; 3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj; 4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Odlej zalewę z owoców
Prosty przepis naPiernikowe kruche ciasto z gruszką to jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce. Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko
Dorota SmakujeUwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja
Smaki ArmineJest to oryginalny, przedwojenny przepis na to ciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą
Gotowanie...to proste !Uwielbiam zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy
Pyry na Gazkluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu do wyrastania wsadzić chleb do piekarnika i grzać na jakieś 45 stopni. Wierz chleba się porządnie(...)godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki. My stwierdziliśmy, że chcemy mieć jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej keksówki (20 x 11 cm), a z drugiej uformowaliśmy bochenek i ułożyliśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wkładamy
Marder&Marder ManufactureSzybkie i łatwe ciasto z jabłkami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju słonecznikowego 3/4
nietadietaPyszne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Słodycz przełamuje warstwa kwaskowatego dżemu a wykończenie stanowi wierzch z dodatkiem chrupiącej bezy i orzechów :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 słoiczek dżemu porzeczkowego - 250 g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 kostka masła masa budyniowa - 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach
Zainspirowana w kuchniRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakuJEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże(...)tego problemu. Mimo dużej misy mieszadło osadzone jest na tyle nisko, że bez problemu ubija mi 2 białka i nie muszę kręcić i przechylać miksera we wszystkie strony, tak jak to do tej pory czyniłam. * Drugim problemem była wielkość misy. Przy robieniu bezy włoskiej ważne jest, by gorący syrop cukrowy, który lejemy do ubitych białek ( i zaparzamy je! ) lał
Ostra na Słodkosobota) tort smakował najlepiej. Składniki (na tort o średnicy 22 cm): Czekoladowe ciasto*: 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżek cukru Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietany 36% 100 gram czekolady gorzkiej 100 gram białej czekolady Dodatkowo: ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam
Mango Papajastudzimy. Po upływie godziny możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości(...)równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz. Zlepione pierogi układamy w pewnych odstępach na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż staną się
Smaczna Stronabiałka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotuje