ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:898/2544)

Chleb na maślance – prosty przepis 90

Wykładamy ciasto do formy. Wierzch ciasta zwilżamy wodą, wyrównujemy ręka. Robimy kilka ukośnych nacięć nożem i posypujemy całość sezamem. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z wodą (około 1,5 szklanki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chleb pieczemy około

Słodkie okruszki
Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą 87

  Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła  4 jajka 240 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego

Qchnia po prostu
Najłatwiejsze ciasteczka 87

oprószyć mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i całość schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na podsypanym mąką blacie lub na silikonowej macie. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

Słodkie okruszki
Drożdżowe paluchy pizzowe 84

odstawiamy na jakieś 10 minut. 2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.  3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 4. Każdą musimy rozwałkować na duży prostokąt. Na jednej połowie musimy rozsmarować sos pomidorowy, posypać(...)plasterki oliwki i wszystko posypujemy startą mozzarellą.  5. Teraz część z nadzieniem przykrywamy częścią bez nadzienia. Lekko dociskamy i ostrym nożem kroimy paski (szerokość zależy od tego jakie chcemy). Tak samo robimy z drugą połową ciasta. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski zwijamy i układamy na blaszce w odstępach, bo trochę nam urosną. 7. Pieczemy

kruche babeczki
SERNIK KRÓWKOWY 85

mąki pszennej * 2 żółtka jaj * 100 g masła * 1 łyżka cukru pudru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć równomiernie na spodzie blachy, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec spód(...)ciasta) * 5 całych jaj * 100 g masła (masło rozpuścić, by było płynne) * 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru) * pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski, wymieszać przy pomocy miksera, aby składniki się dobrze połączyły.  Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec

Zrób to smacznie
Tarta z kremem i truskawkami 108

tego się zepsuć nie da, ale jednak można. Testuję ciasta kruche i tym razem spód wyszedł mi taki, że można nim okna rozbijać Dlatego w przepisie podaję wam składniki na spód wielokrotnie sprawdzony już wcześniej, żebyście nie musieli zębów łamać PS. tartę można zrobić również w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast kruchego spodu wystarczy zblendować herbatniki i połączyć(...)cukru pudru 1 żółtko Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone zimne masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

Relaxtime
Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 141

budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao(...)łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia. Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty. Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny, u mnie 60-70 minut. Smacznego

Słodkie okruszki
CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI 273

koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 150 g miękkiego masła 1 szklanka mąki 1 op. budyniu śmietankowego (bez cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Kuchnia MagdaLeny
Naleśnik bananowy bez mąki z kremem kokosowym 173

Znane i lubiane ciasto bananowe bez mąki w innej odsłonie :) Tym razem jako naleśnik zawinięty w rulonik z pysznym nadzieniem kokosowo-waniliowym. Całkowity czas przygotowania takiego śniadania to 10 minut, więc sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu :)   Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać

Chocolate Muffin Blog
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 354

Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody

Ola la LCHF
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 346

Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody

Ola la LCHF
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 188

etap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić  w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać(...)smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia

SzczyptaSmaQ
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 219

pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny. Składniki(...)miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy dalsze

Smaczne Zdrowe
Bananowy murzynek z suszoną wiśnią, kandyzowaną pigwą i polewą czekoladową 160

Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.  Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto

Czarnawisienka
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA GRYCZANE 144

cukru trzcinowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jaja (najlepiej prosto z lodówki) 150 g posiekanej czekolady mlecznej Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką roztopcie w kąpieli wodnej, lekko przestudźcie.  Mąkę gryczaną przesiejcie, zmieszajcie z solą, sodą i kakao.  Masło zmiksujcie z cukrem i ekstraktem z wanilii(...)Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie. Na papier do pieczenia nakładajcie niedbale łyżką porcje masy zachowując odstępy- ciasta wystarcza na około 25 ciastek. Pieczcie około 9-10 minut.  Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka wyglądają na niedopieczone- tak powinno być. Zostawcie je na kilka minut na blasze zanim przełożycie na kratkę- zastygną, wtedy bez problemu przełożycie je w dowolne miejsce

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania