być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka(...)jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder
Walijskie PichcenieSzarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać Składniki na szarlotkę: szklanka mąki szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg jabłek 150 g masła (mocno schłodzonego) Przygotowanie szarlotki: Mąkę(...)kolejno wysypujemy: 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki. Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła, bądź ścieramy masło na tarce. Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po przestygnięciu, oprószamy ciasto z wierzchu cukrem pudrem Artykuł Szarlotka
NiePieprz.pllodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować(...)ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto malina a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniealternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół na pół 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /szklanka o pojemności 250 ml/ Wszystkie składniki(...)pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki ksylitolu/stewii 500 ml mleka 1 opakowanie
FitKotPieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Aby zrobić dobry sernik pieczony, trzeba przestrzegać kilku reguł , wśród których szczególnie ważne są: czas pieczenia uzależniony od tego, ile sera użyjemy (np. sernik z 1 kg sera pieczemy 60–70 minut, z 2 kg sera – 70–90 minut), rezygnacja z termoobiegu na rzecz opcji „góra-dół”, aby ciasto równomiernie(...)dokładnego połączenia składników . Do masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Odkrawamy wybrzuszony wierzch
Rozdomowionaostrożnie mieszając łyżką, porcjami dodajemy do masy jajecznej mąkę z kakao. Ciasto przelewamy do blaszki (23 x 33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 st.C Krem budyniowy: 3 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g) 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)kremie układamy równą warstwę malin, którą zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim plackiem, ponownie nasączamy i smarujemy resztą kremu. Biszkopty przekrawamy na pół i ustawiamy na wierzchu kremu. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki. Masa z mlekiem w proszku: 200 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku (pełnego) 1 łyżka kakao Masło, cukier oraz wodę
Cynamonowe szczęścieKołacz węgierski, kurtoszkołacz, trdelink, ciasto kominowe, takie nazwy udało mi się odszukać. Kurtoszkołacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Posypuje się cukrem wymieszanym z cynamonem, cukrem waniliowym ,posypane orzechami, polane czekoladą. Gorące ciastka są najlepsze, uwielbiam. Czy można zrobić bez specjalnej formy, raczej(...)wyrównać i docisnąć ciasto. Pędzelkiem smarujemy dookoła oliwą. Na talerz lub płaskiej miseczki wsypujemy posypkę. Bierzemy łyżkę, najlepiej cedzakową i nad formą do ciasta lub innym naczyniem dookoła posypujemy. Nie żałujemy posypki, to cały urok tego ciastka:)) Układamy nawinięte foremki na patelni, formie do ciasta itp. Ja wykorzystałam prowadnice, które mam w piekarniku. Pieczemy do dobrego zrumienienia będzie to około
gotuj ze mnąłyżki miodu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka tartej marchewki 1 szklanka mleka 1 jajko Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 170 stopni. Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość(...)łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe. Odstaw muffiny do całkowitego
Niedzielny kucharzciasto * 340g mąki krupczatki * 2 jajka * 160g cukru pudru * 250g masła * 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cukier waniliowy * 2 łyżki gęstej śmietany * 0.7 do 1kg rabarbarowy Na kruszonkę * 60g mąki * 2/3 szklanki wiórków kokosowych * 120g masła * 80g cukru pudru Plus puder do posypania gotowego ciasta. Zaczynam(...)przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30. Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać. Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka. Placek piekę około 45 minut. Góra dół, ale bez nawiewu
I tu będę miała takie tepieczenia mocno rośnie, natomiast po wyjęciu jego środek opada. Nie przejmujcie się tym. Dostajecie i tak fantastycznego naleśnika z chrupiącymi brzegami i wilgotnym środkiem. Podany poniżej przepis zapewnia sytość dla dwóch osób. Wiem, że jest tutaj duża grupa ceniących sobie naleśnikowe śniadania. Dlatego, gdyby było Wam mało, zajrzyjcie po przepis na amerykańskie naleśniki z bananem i czekoladą lub pieczone(...)jajko, sól i cukier miksować przez kilka minut. Ciasto powinno być bez grudek. Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i włożyć do piekarnika by się dobrze nagrzało. Po nagrzaniu się piekarnika wyjąć szybko naczynie i wlać ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Jak już boki urosną i ciasto się zarumieni
Pink EnvelopeZestawienie moich przepisów, do których wykorzystywałam truskawki. Wszystko w jednym miejscu. Przygotowałam dla Was zestawienie moich przepisów ze strony, w których wykorzystałam truskawki. Ciasta i
zdrowo i aktywnieZestawienie moich przepisów, do których wykorzystywałam truskawki. Wszystko w jednym miejscu. Przygotowałam dla Was zestawienie moich przepisów ze strony, w których wykorzystałam truskawki. Ciasta i
Zdrowie i pysznie na talerzukakao, przesiewamy przez sitko do ubitej mas jajecznej, delikatnie mieszamy na niskich obrotach miksera. Tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w temp 170*c przez 30 minut na grzaniu góra dół. Po upieczeniu studzimy, Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Masa serowo(...)miksując na niskich obrotach wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę a następnie dodajemy ubitą śmietankę z czekoladą i delikatnie mieszamy. Jeden blat biszkopta umieszczamy w foremce w której piekliśmy ciasto, nakładamy połowę serowej masy, przykrywamy warstwą maślanych herbatników, rozsmarowujemy na całości kajmak, znów przykrywamy warstwą herbatników, nakładamy resztę masy serowej i przykrywamy biszkoptem. Na wierzch wylewamy tężejącą już galaretkę
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy
Kuchnia Łukasza