ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:810/2544)

Piernik żydowski lekach 101

ściereczkę lub pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek(...)włoskie, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej misce mieszam łyżką miód, sok jabłkowy i rum do chwili aż miód się rozpuści. Do suchych składników dodaję olej, rozbełtane jajka i mieszaninę miodową. Miksuję na najniższych obrotach, do czasu aż składniki się połączą. Formę do pieczenia natłuszczam masłem i obsypuję mąką. Ciasto piernikowe przelewam do formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łaciate ciasto biszkoptowe z masą serową 103

potrzeba na ciemne ciasto: 6 jaj, 200 g cukru, 150 g mąki pszennej tortowej, 2 pełne łyżki ciemnego kakao, 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Co potrzeba na masę sernikową: 1 kg białego sera w wiaderku, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 200 g miękkiego masła, 1 paczka budyniu śmietankowego bez cukru (40g), 1 łyżeczka(...)łyżek cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki masła Co potrzeba do dekoracji: Wiórki kokosowe Wykonanie: Robimy masę do ciasta jasnego: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do błyszczącej masy, dodajemy ocet, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy. Masa będzie dosyć gęsta. Robimy masę do ciemnego ciasta: Białka ubijamy na sztywno

Bułka z Chlebem
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 174

tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki :  Na ciasto - 1 szklanka mąki(...)Przygotowanie :  Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać jogurt, olej i sól wyrobić ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać wody, jeśli jest zbytnio klejące dodać mąki, następnie wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą kulkę rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (ciasto ułożyć na jednym kawałku papieru i przykryć drugim) na taką grubość jaką chcemy, następnie

zdrowa vege kuchnia
Tarta z Budyniem i Truskawkami 75

tutaj https://www.biosmakosz.pl/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3,5 szkl mleka 4 łyżki cukru 2-3 łyżki masła DODATKOWO: 300g świeżych truskawek glazura do owoców albo cukier puder  WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencje, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy

Dziś Ja gotuje
Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową 110

leczniczym działaniu jagody kamczackiej dowiecie się na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html Składniki na ciasto: 125 g masła 1 żółtko 1 całe jajko 2 szklanki mąki typ 550 1 szklanka wiórek kokosowych ½ szklanki cukru brązowego jasnego + 2 łyżki do rabarbaru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 garście jagody kamczackiej 250 g rabarbaru Wykonanie: Rabarbar opłukać i obrać(...)jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki wiórek kokosowych   Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując dodać cukier brązowy. Dobrze rozbić. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym

Przepisy Babci
SZYBKIE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 59

resztę składników i wyrabiamy zwarte ciastoCiasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przecinamy tworząc trójkąty.  Każdy trójkąt zwijamy tworząc kształt rogalika i układamy je na blaszce.  Pieczemy 15-17 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Maziak z truskawkami 364

cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml oleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 100 ml oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g(...)świeżych truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. 2. Ciasto jasne : Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik figowy 147

wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty i suchy bez śladów surowego ciasta. Gotowy biszkopt odstawiamy na kratkę do zupełnego ostudzenia, będzie łatwiej go pokroić

Ciastkozercy
Ciasto z rabarbarem 248

blogowania jak przez ostatnie kilka tygodni. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się

Ciastkozercy
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z OWOCAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ 151

pieczenia nie jest konieczny do kruchego ciasta, choć ja trochę daję, no chyba, że zapomnę, jak ostatnio... :-) Piekłam w tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 330g mąki orkiszowej typ750  (lub 300g typ450, typ700 lub pszennej) - 3 żółtka - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1,5 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)dajemy pod koniec, gdy ciasto nie chce się sklejać)) Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Pod koniec, gdy ciasto jest już rozdrobnione, ale nie bardzo chce się sklejać, dodajemy zimną wodę i zagniatamy do uzyskania kruchego (sklejającego się) ciasta. Połowę ciasta odstawiamy w misce

Smaczne Zdrowe
Seromakowiec. 773

koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Pierniczki kruche do dekorowania. 26

które okazały się kluczowe. Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm , a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce(...)mikserem ręcznym lub wolnostojącym. Potem zagnieć ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeszcze miękkie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaty grubości ok 5mm, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Z chłodnych blatów wycinaj kształty wykrawaczką. Zbędne ciasto odstaw na bok, gdy się ogrzeje

SmartBake.pl
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 291

ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta(...)papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Mi croissanty najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Lubię wyroby z ciasta francuskiego, są takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania