Kruche ciasto - baza 236kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;) Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę
Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini tarty z kurczakiem 451ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym. Tarty piekły się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie zaziarenkowane ciasto ucierane 231bardzo gorące! Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby muffiny...efekt taki, że dalam muffiny do ostygnięcia, a kiedy przyszła
Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, WEGAŃSKIE 854będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Ciasto jest bez dodatku jajek oraz mleka krowiego, czyli jest to idealne ciasto dla wegan. Przepis znaleziony tutaj , troszkę go jednak zmodyfikowałam. Piekłam w formie 26cm. Składniki suche: - 675g mąki orkiszowej, u mnie typ750 - 210-250g cukru trzcinowego (dałam 210g) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody - 2 szczypty soli
Smaczne Zdrowe
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 307Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką(...)użyć także orzechów laskowych, płatków migdałów, a nawet wiórków kokosowych - wybierzcie to, co lubicie najbardziej. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 40-45 minut, do czasu, gdy wierzch ładnie zbrązowieje, a owoce będą "bulgotać" Po wystudzeniu deser przechowujcie pod przykryciem w lodówce. Crumble smakuje wybornie bez żadnych dodatków, ale jeśli możecie pozwolić sobie na nieco więcej, to do jeszcze ciepłego
Cooking Monster
szarlotka-CHARLOTTE 2575kostki masla,2 łyżki oleju,cukier waniliowy -ja bez cukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem
w mojej kuchni
Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście. 209gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej(...)budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę
Izabelawkuchni
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 564jeszcze ciepły, od razu po wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule podałam kilka nazw, gdyż ciast które na Śląsku nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży(...)jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do średniej wielkości blaszki (około 23x 34cm) wysmarowanej tłuszczem i rozprowadzamy ciasto równomiernie. Jego konsystencja jest dość rzadka. Wierzch ciasta pokrywamy kawałkami posypki. Najpierw jeden kolor, a następnie drugi. Kołocz pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, wierzch ciasta drożdżowego można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Lukier
Smakowy Raj
Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych 133Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser
Moja Delicja
Szarlotka rabarbarowa 192budyniem to pyszne ciasto, które robi się praktycznie tak samo, jak tradycyjną szarlotkę z jabłkami. Te ciasta różnią się głównie nadzieniem, ale mimo to szarlotka rabarbarowa jest tak samo smaczna, jak jej poprzedniczka. Kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z budyniem, a ciasto nie jest zbyt słodkie, a raczej orzeźwiające. Budyń, który dodajemy do ciasta może być o dowolnym smaku: waniliowym(...)wierzchu tego deseru zrobiłam kratkę z ciasta, ale można też drugi kawałek ciasta rozwałkować i całym przykryć rabarbar z budyniem. Inna wersja jest też taka, że schłodzone ciasto można zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio na budyń. O ile szarlotka z jabłkami to głównie ciasto jesienne, to szarlotka rabarbarowa jest ciastem wiosennym, które możemy przygotować tylko o tej porze roku. (adsbygoogle
Danka Pichci
Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami 192Puszyste ciasto czekoladowe przełamane smakiem masy krówkowej i serka mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie i smakuje przepysznie. Pomimo tego, iż wygląda na czasochłonne wcale takie nie jest. Włącznie z upieczeniem, przygotowaniem masy z mascarpone i złożeniem ciasto wykonać można w mniej niż 1,5 godziny. Schłodzenie ciasta zajmuje nieco dłużej, gdyż potrzebuje ono co najmniej(...)przepisu bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Torcik z mascarpone i owocami Składniki na torcik z mascarpone. Ciasto czekoladowe: 3 duże jajka 50 ml oleju słonecznikowego 10 dkg cukru pudru 3 dkg kakao bez cukru 8 dkg mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita
MeCooks
Podpłomyki 186piecze się w dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były(...)zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj na suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni
Leśny Zakątek
Bułeczki drożdżowe 193Uwielbiam ten przepis! Bułeczki wychodzą przepyszne, można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie, można też piec bez żadnego nadzienia i podawać z masłem i ulubionym dżemem. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 150ml ciepłego mleka – 80ml wody (można zrobić na samej wodzie) – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 op drożdży instant(...)jajko +1 żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem – 40g miękkiego masła – szczypta soli – ulubiony dżem/kajmak/nutella do nadziania (można nie nadziewać) Wodę połączyć z mlekiem (płyny powinny mieć temperaturę około 40stopni), rozpuścić drożdże. Następnie dodać resztę składników, oprócz nadzienia i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść lekko klejące się ciasto. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć
Smaki Armine
UNIWERSALNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 431wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i lekko rozciągając formujemy wałek. Kroimy na 9 kawałków o wadze 90 g każdy. Zawijając ciasto pod spód, formujemy zgrabne kulki, układamy na blaszce, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy
cool and minty
Ciasto walentynkowe 343natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy do niej czerwone ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmujemy je i jeszcze kilka minut studzimy na kratce. Z jeszcze ciepłego ciasta wykrawamy serduszka (moja foremka miała wymiary(...)posypujemy mąką. Wlewamy trochę ciasta na spod. Wykrojone serca wkładamy ścisło, jedno obok drugiego pośrodku formy. Całość zalewamy resztą jasnego ciasta. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i dokańczamy studzenie na kratce. Gotowe ciasto możemy polać lukrem, roztopioną czekoladą, posypać
MyCookBook.pl