połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić
Mania Wypiekaniawyrosło. Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto wyszło i tak bardzo słodkie. Wyszło pyszne i sycące :) Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed
FitKotNajprostsze i najsmaczniejsze babeczki jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Delikatnie cytrynowe, bardzo wilgotne a przy tym lekkie jak chmurka. Właściwie nie mają żadnych wad, a
Słodki Blogcórcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można
Zasmakuj Kuchnidodam ich więcej, żeby smak był bardziej wyrazisty. Bardzo polecam, bo zazwyczaj piecze się ciacha w wersji migdałowej albo z orzechami włoskimi, laskowymi. Pistacje na pewno zaskoczą gości Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru około 80 małych ciasteczek 170 g mąki orkiszowej razowej 50 g pistacji bez soli (obranych) 75 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)mleka Pistacje zblendować na mąkę. Masło posiekać nożem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Artykuł Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotKruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze
Moja DelicjaŚwiąteczne ciasto makowe z czereśniami. To pyszne ciasto z makiem i czereśniami jest wspaniałą eksplozją smaku. Ciasto z makiem jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia oraz jest niezwykle smaczne. Czereśnie doskonale komponują się z orzechowym smakiem maku . To ciasto jest po prostu idealne na świąteczny stół. W okresie Świąt Bożego Narodzenia królują serniki i makowce więc warto zachować(...)mieszamy. Blachę o wymiarach 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy na wierzchu kładziemy pozostałe czereśnie. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Jak dobrze, że bez problemu możemy dostać mrożone czereśnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia i przypomnieć sobie
Zdrowy Styl Joannymisie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, wiśnie z kompotu 1 szklanka poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować(...)minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik
W Mojej Kuchni Lubięlekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki. Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie (w tym czasie ciasto dodatkowo zgęstnieje). Najpierw w formie kuli, następnie już po uformowaniu bułeczek i ułożeniu(...)szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko oraz roztopione masło. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub energicznie mieszamy łyżką (ciasto jest kleiste, dlatego nie zagniatamy dłońmi), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów (np. obok grzejnika), na 1-2 godziny, do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne
cool and mintyFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g cukru 2 jajka 250g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 700g gotowego sera na sernik 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek cukru pudru 1 kopiasta łyżka(...)proszku 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku) Polewa: 150g masła 2 łyżki kakao bez cukru 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM
Mała CukierenkaLubicie ananasy? Dziś mam dla Was propozycję na ciasto mega smaczne. Połączenie puszystego biszkoptu z masą ananasową i bezą kokosową. To ciasto znam jeszcze z dzieciństwa a teraz sama postanowiłam je upiec dla swojej rodzinki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy masa dobrze przejdzie ananasem a beza kokosowa zmięknie. Jednak mogę Wam zagwarantować, że znika w tempie ekspresowym ;) Składniki(...)kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut. Ze schłodzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem. Na biszkopt wyłożyć masę ananasową, wyrównać wierzch. Na końcu położyć zimną bezę kokosową. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce
Zrób to smaczniesmaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki(...)kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut. Ze schłodzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem. Na biszkopt wyłożyć masę ananasową, wyrównać wierzch. Na końcu położyć zimną bezę kokosową. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce
Zrób to smacznieMoje najmłodsze dziecię skończyło dzisiaj 15 lat! Jak ten czas leci. Nie zapomnimy dzisiejszego dnia również z innego powodu. Od wczoraj do dzisiaj do 20.00 byliśmy bez internetu i telewizji. Ja z małżonkiem nie miałam problemu, bo wczoraj po prostu poszliśmy wcześniej spać. Za to nasze chłopaki przeżywały cały wieczór i dzisiejszy dzień. Na dodatek pada dzisiaj od samego rana(...)torty. Ten tort to połączenie zaparzonego biszkoptu z bezą szwajcarską. Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę. Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony biszkopt to ubite jajka zaparzone wrzątkiem. Ten biszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem (wg TEGO przepisu) : 500 g mascarpone 125 ml ajerkoniaku (mój TEN )* Beza (lub 20-30 dag bez gotowych) : 2/3 szklanki białek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Dodatki: drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia(...)Kłaść łyżką lub szprycą bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Krem. Zmiksować krótko 15 sekund mascarpone, dodać ajerkoniak i ponownie miksować przez 10-15 sekund. Dodać 2/3 pokruszonych bez i delikatnie wymieszać. Składanie
Rodzinka w kuchni