ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:672/2544)

Kruche ciasto jabłkowo- dyniowe z pianką. 144

usmażone jabłka Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C Na piankę : 5 białek szklanka cukru pudru 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g 1/2 szklanki oleju Przygotowanie pianki: Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem Dosypywać stopniowo(...)koniec wlać strużką olej i ubić całość na sztywno. Na farsz użyłam  60 dag przesmażonych jabłek i ok. 20 dag utartej dyni. Cukru dodałam tylko do lekkiej słodkości. Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam

Proste Potrawy
łatwe ciasto w kilku smakach 165

pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście ułożyć owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocna babka cytrynowa 152

pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu

W SMAK
Przepis na Bułki zwykłe 219

tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut. Po 40 minut – formowanie bułek : Ciasto wykładam na blat(...)minutach – pieczenie bułek Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika spryskuję wodą – zamiast spryskiwać można bułki pomalować wodą za pomocą pędzelka Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę . Bułki piekę około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra/dół bez używania termoobiegu. I . Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 123

skręcony wałek, który układamy na blachę wyłożoną dwoma kawałkami papieru do pieczenia ułożonymi w taki sposób, żeby bagietki się ze sobą nie stykały. Ja położyłam na środku pod papierem rolkę papierową owiniętą folią aluminiową. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo. Blachę przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wysychało, a następnie ścierką, żeby miało cieplej. Zostawiamy na 5 godzin(...)czasie powinno urosnąć. Bezpośrednio przed wstawieniem do piekarnika możecie posmarować wierzch bagietek mlekiem. Blachę bez przykrycia wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200°C, funkcję pieczenia góra-dół, pieczemy 45-50 minut, licząc od momentu wstawienia. W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto jeszcze trochę się powiększy. Pieczemy do zrumienienia skórki. Jednak, jeśli posmarujecie wierzch mlekiem

Bułka z Chlebem
Brzoskwiniowiec 158

łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy(...)wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy przekrojone na pół brzoskwinie (oczywiście bez pestek). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy

Passion of Cooking
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 242

wierzchu ciasta. Jak kto woli :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki 1 kostka margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 20 dag mielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła lub margaryny(...)zmielonego sera 1 kostka margaryny 8 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 30 dag cukru kryształu olejek waniliowy Dodatkowo: puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto k ruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykł a damy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Robimy masę orzec hową: masło lub margarynę, cukier

Kuchnia domowa Ani
Sernik z rosą 101

różnymi dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem. Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego twarogowego 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4 żółtka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli

Kuchcik gotuje
CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI 152

ciasto kakaowe dla wszystkich leniwych ;) i/lub szukających czegoś słodkiego "na już". Do przygotowania ze składników, które najczęściej mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne i mięsiste zarazem. Długo utrzymujące świeżość. Z domową, błyszczącą polewą z masła kakao i cukru.  W mojej wersji także z wiśniami, choć równie dobrze możecie zastąpić je malinami, czy borówkami. Albo upiec bez(...)jeszcze ten krótki czas pieczenia - tylko 20 minut:) SKŁADNIKI CIASTO 200 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 85 g masła 150 g cukru (2/3 szklanki) 35 g gorzkiego kakao (4 łyżki) 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)  1 szklanka wiśni bez pestek ( świeżych, z syropu/kompotu lub mrożonych

cool and minty
Ciasto "Kruchy Jeżynowiec" 302

dnia. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dwie(...)nich   dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie) . Jeden blat pozostawiamy bez dżemu.  Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 2 i pół szklanki mleka 8 łyżek cukru 20 dag margaryny do kremów Z mleka i cukru oraz proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy

Domowe ciasta
Pączki z różą 130

rady – podsypywałam tylko mąką). Wlewamy ostudzone masło. Wgniatamy je w ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Nadzienie można wymieszać z resztą alkoholu. Ogólnie chodzi o to, aby nadzienie było gęste. Jeśli takie nie jest, musicie pominąć alkohol. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – dzielimy je na dwie kule. Jedną wykładamy(...)nakładamy nadzienie (nie więcej niż 1/2 łyżeczki). Zlepiamy brzegi i tworzymy okrągłą bułeczkę. Układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do momentu, gdy wyrosną. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. W szerokim rondlu lub garnku roztapiamy smalec. Nie cały, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom

Moja Delicja
Chleb kukurydziany bez glutenu 33

cukrem, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto. 3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przekładamy je do formy wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C i pieczemy chleb około 40 minut. 5. Wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. CHLEB BEZGLUTENOWY KUKURYDZIANY BEZ MLEKA Składniki na bochenek chleba(...)Zostawiamy masę do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i odstawiamy na kolejne 10 minut. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy chleb około 40 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i gotowe. 6. Chleb kukurydziany pieczony bezglutenowy na drożdżach i bez mleka najlepiej smakuje po ostygnięciu.   Artykuł Chleb kukurydziany bez

Marcepanowa kuchnia
Ciasto imbirowe z gruszkami 211

gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :) Składniki do gruszek : 2 gruszki 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2-3 łyzki masła 2-3 łyzki miodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej(...)koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi

Proste Potrawy
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 144

orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g Palma firmy Bielmar 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru fiołkowego 3 żółtka borówki Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach

Kuchnia w oparach
Pająki na halloween 174

jajka 30g stopionej czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ubijamy margarynę z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez czekolady i ubijamy mikserem. Dolewamy czekoladę, dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto wyjdzie dość ścisłe. Nie przejmujcie się, takie ma być. Wykładamy 12 foremek z papilotkami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania