coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilipowstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Kulę z ciasta zawinąć kulę w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Następnie wyłożyć ciastem dno i boki(...)góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1) . Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie pomału
Świat Ciastakromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki(...)łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego
Smaczne Zdroweminut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy cukrem. Całość pieczemy w temperaturze 180 ‚C bez termoobiegu przez około 40 minut. Jeżeli po 25 minutach ciasto mocno ściemnieje możemy przykryć je papierem do pieczenia i przetrzymać kolejne 15 minut w piecu. Gotowe… smacznego
KasiaiKrzysiu.plwanilii i dokładnie zagnieść hakiem. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów miski wlać roztopione, lekko ciepłe masło. Masło dodawać małymi porcjami i ponownie zagniatać. Ciasto będzie miękkie i lejące. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości do wyrośniętego ciasta dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, zrolować i ułożyć(...)rulon w foremkach wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Ciasto wyłożyć tylko do połowy foremki. bo silnie wyrasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce ksylitol zmielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem(...)temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać
Czerwień i błękitZa mną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy
Relaxtimenatłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu). Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol (ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy
Słodkie okruszkigęste ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 20 cm / 30 cm) Na ciasto wykładamy pocięty w krążki, wcześniej zasypany cukrem i odciśnięty rabarbar. Dodałam dziś też pokrojone w kostkę jedno jabłko. Wkładamy do nagrzanego do 170 -175 stopni piekarnika na 45 minut. Przed końcem pieczenia, ubijamy pianę z białek i cukru. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika(...)jego wierzch gęstą pianę białkową łyżką, i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, na około 15 minut, do zarumienienia się bezy. Wyciągamy i studzimy. Kroimy na całkiem spore kwadraty. W każdym kwadracie po prostu wiosna. Ja piekę ciasto, per babcia sadzi surfinie Per dziadek i per babcia
Kronika Piekarnikapiecze się je w całości bez dodatkowego przekładania. Nie ma tu żadnej masy, ciasto jest raczej z tych suchych, idealnie pasuje do kawki czy herbaty. Składniki (blaszka 36x20cm): Kruche ciasto: 37 dag mąki pszennej +do podsypania 4 żółtka 250 g masła / margaryny 7 dag cukru zwykłego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kokos: 6 białek 2/3 szklanki
Kuchnia domowa Aniwanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia borówki amerykańskie – u mnie 4 mniejsze garście Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę – u mnie 18×28 ( piekłam też np. w formie 23×23 lub małe tortownicy) smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy(...)też miksować mikserem na małych obrotach. Masę wylewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wierzch posypujemy borówkami. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem
Słodkie okruszki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół (najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów gdy taki mamy). Ja wstawiam biszkopt do zimnego piekarnika i piekę 35 minut na programie do pieczenia biszkoptów, ale takie mam zalecenia producenta. Mój piekarnik błyskawicznie się nagrzewa. Po tym czasie(...)wystudzenia. Te czynności można pominąć ale gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu
Smaczne Zdroweupiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder do posypania. Składniki na tortownicę wielkości(...)masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy
Kuchenne WariacjePuszyste ciasto z morelami, bez miksera, łatwe i szybkie, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ciasto to to jedno z tych, do których wrzucisz dowolne owoce, nawet mrożone lub te z puszki. Upieczone ciasto smakuje polane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne i proste ciasto z owocami. Ciasto(...)wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone na nieduże kawałki morele wyłóż równomiernie na dno formy. Owoce zalej ciastem, wyrównaj. Do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu) wstaw ciasto na środkową półkę piekarnika. Ciasto piecz przez 35-45 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Po 35 minutach możesz sprawdzić ciasto patyczkiem
Zasmakuj Kuchnisezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g cukru Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą(...)odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować. Dopasować kształt ciasta do blachy, a z nadmiaru, który nam zostanie, spokojnie możemy upiec ciasteczka. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy ubijanie od białek. Gdy się lekko spienią dodajemy
Karczma Honorietty