Mamy tu miłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast
365 dni dookoła kuchniSzybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne
codojedzeniawyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. W międzyczasie ubiłam(...)sztywno 3 białka z z ok. 5 łyżkami cukru, które wyłożyłam na upieczone ciasto. Następnie nastawiłam piekarnik na 120 stopni i piekłam go jeszcze 60 minut. Po 45 minutach ciasto bardzo wyrosło, ale po nałożeniu bezy niestety trochę zmniejszyło swoją wysokość, ale było równie puszyste i smaczne. Po wystudzeniu ciasto sernikowe obsypałam poziomkami i udekorowałam miętą. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Polecam przyprawy Skworcu
Słodkie okruszkiGenialny torcik bez pieczenia! Boki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie(...)Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się
VioletoweKucharzenieSzybkie ciasto na samych białkach to przepis z serii,, Gdy zostaną ci...“ I tutaj wpisać dowolnie: białka, żółtka, ziemniaki. Bardzo chętnie czytam takie porady, bo nie
dolcevitainmykitchenJagody, to owoce sezonowe, które bardzo krótko cieszą nas swoją obecnością. Trzeba więc to maksymalnie wykorzystać. Dzisiaj zaproponuję przepis na sernik na zimno z dodatkiem dużej
Świat CiastaSernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni. Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować
Różne smaki w kuchniJak byłam mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko. Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam
Miksturownikodmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto. W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to jajka, cukier trzyma fason a reszta to ciężka artyleria:) Nie ma co przesadzać
Leśny Zakątekherbaty earl grey beza kokosowa - 8 białek - 200 g cukru -150 g wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - polewa czekoladowa Przygotowanie: Dzień wcześniej ulubione bakalie przekładamy do jednego pojemnika, zalewamy ciepłą herbatą i odstawiamy na 24 godziny a następnie odcedzamy (herbaty nie wylewamy posłuży nam do napączowania ciasta) i te większe(...)następnie studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy i zabieramy się na pieczenie bezy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Gdy piana ubita, dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy. Bezę przekładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 15 minut w 180 C, następnie studzimy. Zostało nam jeszcze przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy
Zainspirowana w kuchnipieczenia. Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość
Smak mojego domupolać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół na pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona(...)smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlewam ciasto, po równo na każdą keksówkę. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie keksówki z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę ok. 55 minut, do suchego patyczka. Podaję do popołudniowej kawy polane polewą czekoladową (oczywiście w towarzystwie Mamy
Zasmakuj KuchniProsty, szybki, łatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy
Walijskie Pichceniepełnego przemiału - można użyć zwykłej pszennej - dżem 100% wiśni - użyłam tego Przygotowanie: Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i miksujemy. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię, pieczemy bez tłuszczu około minuty z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu, są delikatne. Ja delikatnie podnosiłam drewnianą łyżką brzeg, łapałam palcami, delikatnie podnosiłam i przewracałam
Szkrab Je Samcoś na cieście. Na ratunek używam skrobi ziemniaczanej. No dobrze, przyznałam się do mojej niedoskonałości :D Może zamiast rozpisywać się o niej, popiszę jak tę moją Panią Walewską zrobiłam. Ciasto jest prawie identyczne jak z pianką i malinami, o którym kiedyś pisałam. Ciasto: * 3 szklanki mąki * 5 żółtek * 25 dkg masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * śmietana 18% - jeśli(...)wymieszałam. Do przyozdobienia ciasta: * bakalie * dżem porzeczkowy Ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym i posypałam bakaliami: rodzynkami, migdałami, orzechami. Na to wyłożyłam bezę i posypałam odrobiną migdałów pokruszonych. Zawsze daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały mi się tak mocno, że w smaku były gorzkie. Piekłam ciasto w 180 stopniach ok. 20- 25 minut
Pieprzyć z Fantazją