Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkową i bezą. Składniki 2,5 szklanki mąki pół na pół tortowa i krupczatka 250 masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki. cukru 4 żółtka Nadzienie 500g rabarbaru słoik dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Beza 4 białka w temp. pokojowej 3/4 szkl. drobnego cukru(...)soli, dodawać partiami cukier i dokładnie ubić na sztywno. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Bezę równomiernie rozprowadzić na rabarbarze. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i od razu zmniejszyć temp. do 150 st. Piec 45 min. Beza powinna mieć chrupiącą skórkę. Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Autor przepisu: Halina Artykuł Ciasto z rabarbarem i bezą pochodzi
Wasze Przepisybezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe do posypania Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto-u mnie w mikserze z końcówką do wyrabiania chleba Ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 28×20 wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część(...)wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy bezę, posypujemy orzechami posiekanymi,lub płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.I tak od dolu ciasto ,na to jabłka,a na wierzch ciasto z bezą
w mojej kuchniciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Witajcie Kochani po krótkiej przerwie 🙂 Trochę mnie tu nie było i trochę się u mnie pozmieniało. Przerwa spowodowana była ślubem i wesele – a co za
PatiGotujemakaroniki i bezy piekłam sama, więc czas znacznie się wydłużył. Ale możecie również kupić gotowe. Choć wiadomo - smak nie będzie taki sam 😉 Przepis na makaroniki znajdziecie TUTAJ . Polecam Wam number cake na szczególne okazje - wprawia w zachwyt każdego! 💣 P.S. I uprzedzam: zdjęć tortu jest MNÓSTWO. Wiem, przesadziłam. Ale nie potrafiłam wybrać kilku... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI NA MIGDAŁOWE CIASTO KRUCHE(...)się z termoobiegiem - ja piekłam bez. 6. Cyfry należy wycinać z ciasta bezpośrednio na blasze. 7. Do wycinania cyfr polecam użyć noża/radełka do pizzy. 8. Z przepisu pozostaje sporo kruchego ciasta - można z niego upiec pyszne ciasteczka lub dodatkowe blaty. WYKONANE: CIASTO: Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyTo chyba najszybszy i najprostszy deser jaki robiłam, a do tego efektowny i pyszny. Tym razem przygotowałam go w wersji z granatem, ale jeśli nie lubicie
Cynamonowe szczęściePogoda dopisuje, jest słońce jest temperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno
Z Majeczką w kuchnirodzaju słodkości począwszy od kokosanek, a na batonie Bounty kończąc. Ze względu na znaczną objętość jest to bardzo dobry “wypełniacz”. Sprawdzają się w zagęszczaniu ciast, a także w spodach bez pieczenia. Zawierają spore ilości tłuszczu, dzięki czemu stanowią dobrą bazę do keto słodkości i przekąsek . Mąka dyniowa Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich(...)magnez, żelazo, cynk). Warto więc ją włączyć do swojego menu. Keto desernik, czyli deser na zimno z borówkami Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Tym razem jednak użyłam rozpuszczonego tłuszczu kakaowego . Nadaje on tutaj specyficznego posmaku białej czekolady . Myślę, że można zastąpić go którymkolwiek
Modern Cave GirlŚwiąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagnieść kruche ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki przesmarowane(...)dokładnie mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru
Smaczne ZdroweCiasto jeśli się klei można trochę podsypać mąką Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu. *UWAGA to ciasto szybko się rumieni uważajcie żeby się za bardzo nie spiekło SPÓD Z ORZECHAMI(...)drugą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Na patelnię dajemy masło, miód i cukier puder-podgrzewamy a gdy się połączą dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie-wszystko mieszamy i gdy wchłoną masło wyłączamy ogień i jeszcze gorące przekładamy na ciasto w blaszce. Spód pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki oleju mały słoiczek musztardy francuskiej 1 szklanka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Schab opłukać i osuszyć(...)mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia (z pokrywką) i piec przez 15 min. w temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia
Pasja Smakugąbkowate coś na cieście. Na ratunek używam skrobi ziemniaczanej. No dobrze, przyznałam się do mojej niedoskonałości Może zamiast rozpisywać się o niej, popiszę jak tę moją Panią Walewską zrobiłam. Ciasto jest prawie identyczne jak z pianką i malinami, o którym kiedyś pisałam. Ciasto: * 3 szklanki mąki * 5 żółtek * 25 dkg masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * śmietana(...)wymieszałam. Do przyozdobienia ciasta: * bakalie * dżem porzeczkowy Ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym i posypałam bakaliami: rodzynkami, migdałami, orzechami. Na to wyłożyłam bezę i posypałam odrobiną migdałów pokruszonych. Zawsze daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały mi się tak mocno, że w smaku były gorzkie. Piekłam ciasto w 180 stopniach ok. 20- 25 minut
Pieprzyć z FantazjąNie ma nic lepszego na ciepłe dni jak sernik na zimno :) Lekki i orzeźwiający, przygotowany na ciasteczkowym spodzie, z serka z dodatkiem dużej ilości białej czekolady
Świat CiastaCoś dla fanów orzechów laskowych - wspaniałe, intensywnie orzechowe ciasto, upieczone bez dodatku mąki ( jeśli użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie w stu procentach bezglutenowe ). Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie i delikatnie, wprost rozpływa się w ustach :). Bardzo zachęcam Was do użycia w tym przepisie cukru trzcinowego, choć w oryginale użyty jest cukier biały ( źródło przepisu podaję niżej ); jego
Opowieści z piekarnikasmaku rewelacja. Może skusicie się na kawałeczek słodkości, a może sami upieczecie i podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu. Są tam takie bez pieczenia, ucierane, na zimno, gotowane itp. Zapraszam na jesienne ciasto z gruszkami. Składniki 3 jajka 150 g brązowego cukru 180 g mąki pszennej 2 łyżki kakao
O kuchni z uczuciem