Od wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam
Świat Ciastaminut. Beza: - 3 białka - 5 płaskich łyżek cukru - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku wanilia - dwie garście kokosa ( u mnie prawdziwe chipsy z kokosa) Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i budyń nadal ubijaj. Dodaj 3/4 ilości kokosa, wymieszaj. Resztę kokosa posyp już na wyłożoną bezę, ładnie się zrumieni i przyozdobi ciasto. Bezę nakładam na ciasto około 20 minut przed(...)końcem pieczenia. Uchylam piekarnik wysuwam formę, nakładam bezę, posypuję resztę kokosa i piekę dalej! Tartę studzimy całkowicie! Jeśli chcecie jeść tartę na ciepło, to można ale wtedy sok z malin będzie się lał z ciasta, ale warto taką też zjeść z kulką lodów to już jest rozpusta masakryczna hehehe. Ale przepyszna
SMYKWKUCHNIBananowa krówka bez pieczenia. Z herbatnikami i krakersami. Można powiedzieć, że to taki 3 bit z bananami. Niby niewielki dodatek, ale banany naprawdę robią różnicę w smaku. Bardzo dobre ciasto deserowe. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki(...)Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewyjątkowo! Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! Zapraszam dziś na ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki 3 łyżeczki kakao 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń 4 plastry ananasa(...)mąki. Wylewam ciasto na przemian do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując. Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniKolejna słodka propozycja i znów sernik,ale na zimno bez pieczenia... Taki sernik w sumie jest już na blogu tutaj , ale jak jest
Moje domowe kucharzenieMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni
Słodka StronaTeraz mogłabym je jadać bez przerwy. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć , od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą(...)ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć ) gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 17 cm x 27 cm. Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.) Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki), dokładnie mieszamy
PatiGotujecukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne „okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia(...)minuty. Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, następnie śliwki skórką do dołu, a na koniec całość przykryć bezą. Wstawić do piekarnika i piec w 180C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125C i piec przez kolejne 20 minut. Zostawić ciasto jeszcze na ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku, by beza dokładnie się wysuszyła. Smacznego! :) To jak? Zabieracie się
Kulinarne Przebojekawałka, kiedy miało się skończyć na jednym ;) PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ Składniki: ( na blachę prostokątną ) 450 g mąki pszennej 3/4 szklanka cukru pudru + 1 szklanka do bezy 250 g zimnego masła 4 żółtka ( białka zostawić do bezy ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego Dodatkowo: około(...)schować do zamrażarki. Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą. Piec w 180 stopniach prze 10 - 15 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić białka jaj ze szklanką cukru. Pianę upijać, aż stanie się gęsta i szklista, a cukier niemal zupełnie
kolorowotorcikowoWczoraj zupełnie nieświadomie celebrowałam Dzień Sernika, przygotowując poniższy deser. Ta nazwa jest bardziej właściwa niż ciasto, bo sernik jest bezglutenowy, nie zawiera ani grama pszenicy. Spód
Weekendy w domu i ogrodziekruche ciasto z truskawkami, galaretką oraz kremem z mascarpone. Idealne ciasto na letnie dni. Ostatnio to nasze ulubione ciacho. Kawa w promieniach słońca z takim ciachem... mniam...pyszności... Piekłam w blaszce o wym. 33x23cm Składniki ciasta: - 300-310g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 1 płaska łyżeczka domowego proszku do pieczenia (nie trzeba, ale warto, bez(...)galaretki wsypujemy do 1100g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie wstawiamy naczynie do lodówki. W misie miksera umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol oraz cukier waniliowy i jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowebiałkowe, które umożliwiają dostarczenie białka do budowy mięśni, lepszego działania systemu immunologicznego i poprawy myślenia i zapamiętywania. Jak zrobić roladę z cukinii pieczoną? Co upiec? Oczywiście ciasto! Ciasto bez mąki na roladę KETO... A jak? - to już wszystko jest na filmie... Zapraszamy na przepis. Link do filmu z przepisem KETO PRZEPIS na roladę
Dieta Rozdzielna i Zdrowie