Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;) Spód: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 2 żółtka - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch(...)Nadzienie wyłożyłam na podpieczony spód. Beza: - 250 g cukru - 5 białek - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Do misy miksera wlałam białka, które rozmiksowałam wraz ze szczyptą soli. Po chwili dodałam porcjami cukier, czekając aż poprzednia porcja cukru będzie dokładnie rozmiksowana. Beza powinna być pod koniec ubijania błyszcząca. Bezę przełożyłam na warstwę pomarańczową. Ciasto piekłam 25 minut w temp
Receptura smakuŁatwe ciasto, robi się prawie samo, smakiem zachwyca i znika w mgnieniu oka. Bardzo trafnym dodatkiem jest beza kokosowa na górze tego ciasta bez niej było by nijakie. Piekłam w formie o średnicy 23 cm, w 180 stopniach przez 50 minut, jednak po 50 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem dla pewności. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl Czytaj więcej
Pychotkaaakwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Brzegi po sklejeniu najlepiej zawinąć delikatnie do środka. Z pozostałej części ciasta wyciąć ozdobne ciasteczka i ponakładać na około, zakrywając łączenie brzegów [ u mnie nic nie pozostało] . Ciasto nakłuć widelcem(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 minut aż, ciasto się zarumieni [ u mnie krócej] .Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniezaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu, domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia
Fitsweet.mezaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia
Fitsweet.mepochodzi z tej strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie(...)dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem) Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka
Słodka Kraina WypiekówZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak(...)Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami
Mała Cukierenkazabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła
Sama słodycz i szczypta chiliciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie(...)minut -miniszarlotki-15 minut Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy nakładać bezę. Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle ubijając. Piana powinna być sztywna. Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale: Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut. Piękny
Maminek kulinarnyPrzepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na
Słodka Stronanastępnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki i chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Można też chłodzić ciasto uformowane w kulę w woreczku foliowym. Jednak późniejsze wałkowanie ciasta nie jest wtedy wygodne . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec przez około(...)papieru równomiernie rozłożyć bezę, zostawiając z każdej strony ok. centymetra marginesu (beza podczas pieczenia nieznacznie się powiększa, a kruchy spód kurczy). Posypać bezę płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i ustawić na nim temperaturę 140°C. Suszyć bezę przez 1 godzinę w tej temperaturze. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia
Weekendy w domu i ogrodzieCzy wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto
Życie zaczyna się w kuchnizdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem. Powinno wyjść 16-18 sztuk. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować
Poezja smakuidealne kruche ciasto, to z dzisiejszego przepisu właśnie takie jest, delikatne, a jednocześnie kruche! Osobiście uwielbiam szarlotkę ma cienkim kruchym cieście. Cienkie warstwy ciasta pozwalają dokładnie wyczuć jabłka i warstwę budyniową. Myślę, że szarlotka w tej wersji posmakuje wam na pewno. Print Szarlotka z budyniem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne kruche ciasto, które skrywa(...)wyłożyć nim formę tak, aby było wywinięte również na brzegach. Ciasto podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka , na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń. Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego
SprawdzonaKuchnia.plnaszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy
Smakuje zdrowoJest już coraz cieplej, słoneczko pięknie świeci stąd pomysł na przygotowanie bardzo
Pan i Pani Smith w kuchni