Tak mnie dzisiaj naszło z rana na jakieś dobre ciasto, a że pieczenia zajmuję trochę więcej czasu niż smażenie, to postanowiłam je sobie usmażyć. Wyszło
Smaki ArmineNa urodziny zamiast tortu zawsze wolałam sezonowe ciasto. Tym razem wybrałyśmy z mamą sernik na zimno z twarogiem z wiaderka. Za przepiękną owocową dekorację odpowiada mama
Pasja SmakuJuż chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie
Malinowo w kuchniDzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. SKŁADNIKI : 2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)Herbatniki układamy na dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy. Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą. Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę(...)cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec
Kuchnia Danusiktóry proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka dni, gdy tylko kończy się poprzedni bochenek. Ale ile osób, tyle opinii. Żebyście wybrali chleb, który DLA WAS będzie najlepszy, musicie zacząć piec. A może zaczniecie od tego właśnie przepisu? Ja piekłam go z podwójnej porcji. Składniki: • 450 g mąki żytniej(...)Wierzch ciasta posypać 50 g mąki pszennej, dodać sól. 5. Wymieszać ciasto chlebowe. 6. Misę z ciastem szczelnie owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszać. 8. Przygotować foremkę. Można wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ja wykładam ją bez smarowania papierem do pieczenia. 9. Ciasto
W mojej kuchnimogłam dłużej zwlekać i wreszcie wypróbowałam to ciasto, którego sposób pieczenia delikatnie jest bardzo nietypowy. To ciasto można upiec bez jajek, ale najdziwniejsze jest to, że przed pieczeniem polewa je się wrzątkiem! Piekliście kiedyś takie ciasto? Ja piekłam angielski pudding, który sposobem pieczenia przypomina czekoladowe ciasto na gorąco. Oczywiście, jeśli ciasto jest gorące to najlepiej smakuje
codojedzeniaPyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia.... Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący.
Wypieki Reneobłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 6 żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 500 g zmiksowanych(...)ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei) 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze
Nastoletnie Wypiekaniemamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam internet w szerz i wzdłuż: dużo ciast "olejowych" i ciągle tylko proszek do pieczenia. Doszłam do tematu "rzucanego" biszkopta, gdzie owo rzucanie powinno zastąpić proszek do pieczenia. Nie do końca w to wierzę, ale ja swoim też rzuciłam - żeby przypadkiem coś się nie zepsuło(...)przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej
Matka Żywicielkawiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka(...)wodę odlewamy. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica. Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Można zajadać po kilkuminutowym schłodzeniu. Jest przepyszne zarówno
Smaczne Zdrowewaniliowe, pachnie obłędnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje. Piekłam różne wersje tego ciasta i uważam, że ta jest najlepsza, chociaż zajmuje trochę czasu i uwagi, ale uważam że warto, bardzo polecam… :) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą Składniki: Ciasto: 340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g schłodzonego masła(...)papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Nadzienie: 3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi. Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać
Mała Cukierenkastopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier puder i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę oraz(...)ocet. Miksujemy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, aż beza będzie chrupiąca. Gdyby wierzch za bardzo brązowiał, można w czasie pieczenia wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia
Mania Gotowania