mojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. SKŁADNIKI : 2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)Herbatniki układamy na dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy. Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą. Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę(...)cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec
Kuchnia Danusiktóry proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka dni, gdy tylko kończy się poprzedni bochenek. Ale ile osób, tyle opinii. Żebyście wybrali chleb, który DLA WAS będzie najlepszy, musicie zacząć piec. A może zaczniecie od tego właśnie przepisu? Ja piekłam go z podwójnej porcji. Składniki: • 450 g mąki żytniej(...)Wierzch ciasta posypać 50 g mąki pszennej, dodać sól. 5. Wymieszać ciasto chlebowe. 6. Misę z ciastem szczelnie owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszać. 8. Przygotować foremkę. Można wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ja wykładam ją bez smarowania papierem do pieczenia. 9. Ciasto
W mojej kuchnimogłam dłużej zwlekać i wreszcie wypróbowałam to ciasto, którego sposób pieczenia delikatnie jest bardzo nietypowy. To ciasto można upiec bez jajek, ale najdziwniejsze jest to, że przed pieczeniem polewa je się wrzątkiem! Piekliście kiedyś takie ciasto? Ja piekłam angielski pudding, który sposobem pieczenia przypomina czekoladowe ciasto na gorąco. Oczywiście, jeśli ciasto jest gorące to najlepiej smakuje
codojedzeniaPyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia.... Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący.
Wypieki Renemamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam internet w szerz i wzdłuż: dużo ciast "olejowych" i ciągle tylko proszek do pieczenia. Doszłam do tematu "rzucanego" biszkopta, gdzie owo rzucanie powinno zastąpić proszek do pieczenia. Nie do końca w to wierzę, ale ja swoim też rzuciłam - żeby przypadkiem coś się nie zepsuło(...)przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej
Matka Żywicielkawiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki suchej kaszy - 1litr mleka(...)wodę odlewamy. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica. Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Można zajadać po kilkuminutowym schłodzeniu. Jest przepyszne zarówno
Smaczne Zdrowewaniliowe, pachnie obłędnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje. Piekłam różne wersje tego ciasta i uważam, że ta jest najlepsza, chociaż zajmuje trochę czasu i uwagi, ale uważam że warto, bardzo polecam… :) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą Składniki: Ciasto: 340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g schłodzonego masła(...)papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Nadzienie: 3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi. Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać
Mała Cukierenkastopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier puder i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę oraz(...)ocet. Miksujemy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, aż beza będzie chrupiąca. Gdyby wierzch za bardzo brązowiał, można w czasie pieczenia wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia
Mania Gotowaniaciasta - jest jabłkowo orzechowe, beza kokosowa, ciasto ucierane i biszkopt, a wszystko to łączy krem kawowy. Ciasto wymaga sporo pracy i trochę czasu, dlatego polecam je bardziej na szczególne okazje. Blaszka 23x33 cm Ciasto jabłkowo-orzechowe: 2 ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich ½ szklanki oleju 6 jabłek 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Wykładamy łyżka na wierzch ciasta jabłkowo- orzechowego pozstawiając wolne miejsce na ciasto ucierane. Musimy zrobić coś na kształt szachownicy. Ciasto ucierane: 2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 6 jaj ¾ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 cytryny Odzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy
Cynamonowe szczęścieTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy PrzepisownikTo kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi
Fabryka pomysłówcukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki(...)przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto, na górę wrzucamy wiśnie. Pieczemy w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez około 50 minut. Jednym pieczenie tego ciasta zajęło
Zasmakuj Kuchni25/40 CM KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek(...)sera i delikatnie mieszamy. Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego
Pani na deser