Czekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie(...)składników. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka
Raj dla PodniebieniaCzekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie(...)składników. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka
Raj dla PodniebieniaBiszkopt kokosowy z truskawkami to pyszne ciasto na lato. To ciasto wegańskie, czyli w jego składzie nie ma żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. Biszkopt jest puszysty, a truskawki są doskonałym uzupełnieniem ciasta. Przepis jest łatwy i szybki. Oto przepis na pyszny biszkopt kokosowy z truskawkami. 75 minut Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej(...)mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleko sojowe z olejem. Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka
My Chcemy JeśćCiasto czekoladowe z czerwonym winem Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie tzw. bolo(...)bez problemu w większości marketów. Ciasto na czerwonym winie najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu i doskonale znosi transport. Jest więc idealnym ciastem na każdą imprezę. Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina. Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto
Cztery Fajeryciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Nadzienie: Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy. 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi. 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy
Izabelawkuchnidelikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków(...)wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem
moj przepis nadelikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków(...)wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem
moj przepis naTort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której(...)pieczenia, posmarować odrobiną masła. Boków niczym nie smarować. 8. Do tortownicy przełożyć ciasto biszkoptowe. Wyrównać powierzchnię. 9. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) i piec przez 35-40 minut do suchego patyczka. 10. Biszkopt studzić w formie, dopiero kiedy zupełnie ostygnie, oddzielić ostrym nożykiem brzegi ciasta od tortownicy. 11. Ciasto przekroić
W mojej kuchniśniadanie wcale nie musi być nudne! Jakiego mleka użyć do ciasta na gofry? U mnie tym razem było to zwykłe mleko sojowe, ale każde inne sklepowe i domowe jak np. mleko z nerkowców lub mleko kokosowe się nada. Czy zamiast płatków owsianych można zrobić gofry z mąki owsianej? Tak, bez problemu! Proporcje są te same. Mąka owsiana(...)płatków owsianych są bezglutenowe? I tak i nie… Wszystko zależy od tego, jakich płatków owsianych użyjesz. Jeśli upolujesz w sklepie certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane oraz proszek do pieczenia, to gofry owsiane będą również bezglutenowe! Jeśli unikasz glutenu, to zobacz również mój przepis na klasyczne gofry bezglutenowe , gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane . Taki wybór, że gofrownica będzie musiała chodzić
BlendmanDzisiaj zachęcam Was do przygotowania bezglutenowych placuszków przyrządzonych z mąki kukurydzianej, jajka i kefiru. Placki są miękkie, puszyste, szybkie oraz proste do przygotowania. Ps. pamiętajcie, że
UgotowaćJagodzianki z kruszonką - obiecany przepis 💜 lubicie? Robiliście już w tym sezonie? Z kruszonką czy bez? 🤤 Ja zdecydowanie wybieram z! :) Kruszonka pasuje idealnie do ciasta drożdżowego i świeżych, letnich owoców z których warto korzystać póki są! Składniki: 300 g jagód leśnych 400 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej (podobny typ) + 2 łyżki do rozczynu i 2 łyżki(...)rondelku. Po upływie czasu do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i masło, dodajemy słodzidło i mąkę. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, "przyjemne". Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1h. Jagody myjemy, dobrze odsączamy na ręczniku. Obtaczamy w mące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 1h. ciasto dzielimy na ok. 9 części. Każda część wyrabiamy w dłoniach, lekko rozciągamy. Nakładamy
Czarnawisienkablachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: W tym czasie gdy wyrasta chałka przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier i miękkie masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie chałki: Przed pieczeniem chałkę maluję białkiem. Do białka dodaję(...)Następnie górę i boki chałki posypuje kruszonką. Blachę z chałką wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C, na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, chałkę od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Chałka z kruszonką jest gotowa, życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia Gotujeplacków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem
moj przepis nasię także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób(...)białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała. Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, jednocześnie lekko je unosząc. Bezę wstawić do nagrzanego
niecodziennikparymnie w kuchni :) Wracając do bułeczek - zwykłe, klasyczne bułeczki, puszyste w środku, nadające się zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Świetnie nadają się również do mrożenia, wtedy niedziela bez handlu nie zaskoczy Was tak, jak mnie wczoraj :D Przepis ze strony Moje Wypieki , polecam serdecznie :) Składniki: 340 g mąki pszennej chlebowej 14 g świeżych drożdży(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje (u mnie 6 szt po 120 g każda). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową
Kocham..lubię..gotuję..