przed 11 listopada, ponieważ chciałam poczęstować rodzinę ich najświeższą wersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być(...)certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie
I tu będę miała takie teCzas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore(...)łyżeczek miodu3 łyżki wodyPrzygotowanie:1/ Ucieramy w misce białka na puszystą masę - odkładamy na bok. W osobnej misce umieszczamy mąki, wiórki, proszek do pieczenia, kremówkę oraz zółtka. Zaczynamy miksować ciasto dodając powoli na przemian cukier lub ksylitol (trzcinowy zostawiamy) oraz mleko.2/ Gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy ubite białka i łączymy z ciastem. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem
Kuchnia PROzdrowotnaciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nie zmieniałam nic, ponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek(...)budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2,5 szklanki mąki pszennej250 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Słodko-Słony Świat IlonyIdąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich „sernikoholików(...)praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego
Made By Mom And SonDziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna(...)szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao – 4 łyżki* cukier – 4 łyżki* masło – 4 łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię
Ostra na SłodkoSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. Czas pieczenia(...)Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto:3,5 szkl mąki2 jajka3 żółtka200g margaryny 1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenieszczypta soliDodatkowo:2 łyżki kaszy manny do posypania plackaok 700g śliwek węgierekpłatki migdałówWykonanie:Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.Schłodzić w lodówce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec na tą wyjątkową okazję, a w końcu wybrałam ciacho, które nie jest typowo wielkanocne. Dlatego powtórzę je pewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero(...)ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo daję. Na świadków
Ratunku obiadZanim zabrałam się do lepienia pierogów to przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek(...)wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :) Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comwpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe. Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże(...)masło, muszą mieć temperaturę pokojową . Natomiast mleko potrzebne do rozczynu z drożdżami trzeba podgrzać do temperatury 37 °C. Zasada Nr 2: Mąka , którą użyjemy ma wpływ na ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych
Kuchnia u KrysiJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu
Mia Cucina SofietaDzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec. Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest. Ciasto rafaello na biszkopcie z mąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki(...)Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem. Ciasto: Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy
O kuchni z uczuciemnasze przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano(...)zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście
ladykitchenksiążki i za każdym razem wychodzę upojona Jerozolimą. To zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska. Wiem, że "zjem ją w całości" gotując niemal wszystkie pokazane tu dania. Na początek wybrałam ciasto, które właściwie przygotował mój Syn. Wspólne popołudnia z książką i ciastem to nasze małe rytuały. Tak jak rytuałem o tej porze roku jest kupowanie kolejnych kilogramów czerwonych pomarańczy(...)sezon, czas znów zatoczył koło. Jeśli więc nadejdzie niedziela, a w Waszej kuchni znajdą się czerwone pomarańcze i ochota na leniwe popołudnie z ciastem, wybierzcie ten przepis i upieczcie je z Bliską osobą. Takie chwile będą zawsze smakowały szczęściem i przetrwają wszystko. Jak rysunki w kufrze. CIASTO Z SEMOLINY Z KOKOSEM I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI / składniki na jedną keksówką
KUCHARNIASłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100(...)zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy
kulinarnyJapierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka"- Składniki:ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka mąki zwykłej pszennej2 jajka250 g poszatkowanego zimnego masła4 łyżki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa śmietanowa:500 ml śmietanki(...)łyżki cukru pudrucukier waniliowyśmietan fixgotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 gpłatki migdałówCiasto "Krówka"- Sposób przygotowania:Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta
Słodka StronaDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu(...)piwo jest niewyczuwalne, a ciasto bardzo delikatne, kruche i jednocześnie miękkie. Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, szczypta soli.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada
Codzienna kuchnia niecodziennaCoraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta(...)czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak
Made By Mom And SonSkładniki: ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone 250 ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba płat ciasta filo posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z mlekiem i na ten posmarowany układać nowy płat i posmarować - i tak wszystkie płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, najlepiej kłaść na czystym ręczniku kuchennym, będzie(...)łatwiej się zwijać w roladę na wierzchu ciasta rozsmarować prażone jabłka i poukładać truskawki zwinąć dość ciasno ciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę
W Mojej Kuchni Lubięczas temu otrzymałam do testowania olej kokosowy od portalu Uroda i zdrowie. Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka cukru(...)kakao i cukrem. Przestudzić.Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec
Z miłości do słodkościFani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis. Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta. Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne. Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend. Bardzo polecam. Składniki: 225 g czekolady ciemnej gorzkiej
Made By Mom And SonSzybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu(...)skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniamiPRZEPIS{forma
coolinarnastrefa.blogspot.comObok serników, których nie brakowało u mnie ostatnio na blogu, uwielbiam ciasta czekoladowe. Nic tak nie poprawia nastroju po trudach tygodnia jak czekolada. Dlatego dziś zapraszam na kawałek ciasta z czekoladą. Podany niżej przepis na ciasto czekoladowe jest autorstwa Julii Child. Oryginalnie pieczone w tortownicy, zaś ja postanowiłam upiec je w kwadratowej formie i pokroić w romby (ot taka mnie(...)naszła fantazja ;-)). Ciasto jest niewysokie, porcja nie jest duża, lecz w sam raz na zaspokojenie czekoladowego głodu. :) Ciasto czekoladowe Królowej SabyPRZEPIS{forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit}temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia: 25-30 min.Składniki na ciasto 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao) 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę) 115 g masła
coolinarnastrefa.blogspot.com