lata, rajskich wysp. Czego tylko chcecie. Składniki najwyższej jakości, bo świadomi tego jak się odżywiamy, mamy pewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę i pod górkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój(...)własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i leżeć... Ale nie poleży.. Składniki na trzy keksówki średniej wielkości, zobaczycie je na zdjęciach 200 g masła 130 g cukru, pomiędzy 100 g brązowego cukru Diamant + 30 g zwykłego cukru
Z Kuchni Do Kuchniprostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze;500g Mąki Tortowej typ 4501/5 łyżeczki soli2 łyżeczka oliwy ( gdy nie macie użyjcie oleju)40g drożdży świeżychKasza manna do podsypania lub po prostu mąka pszenna1 łyżeczka cukru brązowego(...)może być zwykły)300 ml wodyNadzienie:Słoiczek Ostry zielony pomidor do posypania i do wkładu w ciasto ser żółty 1-2 sera mozzarella 100g oliwki czarne10 plastrów szynkicebulapół pomidoraprzyprawa do pizzy kamis lub oregano z bazylią1. Ciepła wodą zalewamy drożdże aby sie rozpuściły mieszamy i dodajemy łyżkę mąki i cukru2. przesiewamy mąkę i dodajemy oliwy
pichcisztodrożdży ,cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Mąkę przesiej do miski , dodaj płatki owsiane ,kminek lub czarnuszkę ,sól , rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szkl wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem , aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem(...)odstaw w ciepłe miejsce .Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia /źródło ,,upiecz swój chleb
Anioły w kuchniłyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie;Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy(...)ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy
Anioły w kuchnicukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy
Anioły w kuchniPojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;)Składniki; 15 dkg gorzkiej czekolady, 4 jajka, 15 dkg miękiego masła, 10 dkg cukru, 40 dkg czereśni, 6 łyżek mąki(...)dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut. żródło " Moje gotowanie
Anioły w kuchniSkładniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), suszone pomidory, rozmaryn Wykonanie; Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.Do mąki dodajemy sól(...)oliwę z oliwek i resztę wody.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę, dość płasko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą wykładamy suszone pomidory i posypujemy rozmarynem.Piekkarnik nagrzewany do 220 stopni i pieczemy około 20 minut. /źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com
Anioły w kuchniwyśmienicie. Zawsze staram się mieć jakieś w domu w razie W, gdy przychodzą goście. Przechowuję w szklanym słoju ozdobionym kokardką. Ze sklepu juz nie kupuje już ciasteczek;)Składniki;Ciasto 200 g zimnego masła, 300 g mąki, 80 g cukru, szczypta soli, Nadzienie; 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki doku z jabłek, 1 jabłko, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu(...)żółtko sok z cytryny, Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach
Anioły w kuchniskosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso.P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki:2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka,skórka z cytryny,laska cynamonu,60 g mąki,500 g cukru,250 ml wody,7 żółtek,masło do wysmarowania(...)foremekDwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka
Delicious Titbitstrzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy(...)przez 25 – 30 min, aż się zrumieni. W połowie pieczenia blachę odwracamy o 180 stopni, aby równomiernie się zrumieniło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę na 5 min. (nie wyłączamy piekarnika) Przez te kilka minut ciasto powinno stwardnieć. Następnie ząbkowanym nożem do chleba, upieczoną bułkę kroimy ukośnie na kromki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy
Moniki Smakołykirównież po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet Christopheraobchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała dama, która obawiając się spóźnienia do spowiedzi, pobiegła do kościoła z patelnią, na której smażyła naleśnik. Ciasto naleśnikowe -12 cieniutkich ,średnica-22cm. 30dag mąki pszennej, przesianej 500ml mleka 3 jajka 1 łyżka oliwy sól woda wg potrzeby Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 min. Ciasto(...)powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów
Kulinarny karnet Christopherasticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sólOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę(...)ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek
Kulinarny karnet Christopherawykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski
Kulinarny karnet Christopheraczegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia(...)podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment: Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm)na półkruche ciasto: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,170g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%,szczypta soli mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę
Symfonia Smaków