NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi(...)dnia w kuchni, bez dzwonienia do pizzerii, tyle że fotek nie zdążysz zrobić ale grunt, że ludziom smakowało ;) Na koniec dodam jeszcze, że dokładnie ten sam przepis możecie wykorzystać do produkcji na słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpachnie w całym domu ależ ten zapach się roznosi ;) Składniki : 300 g mąki tortowej 100 g ksylitol 2 żółtka 200 g margaryny proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki szczypta sody 2 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie cynamon , imbir i anyż zmielony w młynku ) Wykonanie: Do misy wlewamy ciepłą margarynę , dodajemy ksylitol(...)Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując. Na końcu dodajemy przyprawy korzenne . Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną . Pieczemy koło 15 minut w 170 stopniach
Różowa kuchnianapisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka nie są idealne, bo przygotowywane bez foremek i z odręcznie pisanymi życzeniami, ale są takie po prostu od serca. I jeśli jeszcze nie przygotowaliście upominków dla swoich(...)cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim(...)masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewycinamy kształt choinki foremką. Przygotowujemy drugie ciasto tak samo jak pierwsze tylko bez barwnika i kakao. Czyli żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie. Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez
Grunt to przepis!postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować :) Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać(...)kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;) Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 + 2 łyżki
Słodkie okruszkirozpuszczonego masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo(...)przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C. Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch
Słodkie Przyjemnościłasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam!Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 5 żółtekSkładniki na ciasto szybko zagnieść(...)Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo
Walijskie PichcenieNajwiększą jego zaletą jest szybkie przygotowanie. W smaku przypomina murzynek, a może bardziej ciasto z mlecznej kanapki dostępnej w sklepach. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać 3 łyżki budyniu bez cukru, będzie jasne i lżejsze) 3 łyżki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego(...)kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia. Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie 750) i 2 minuty. Obserwować, gdy ciasto urośnie trzymać w mikrofali jeszcze chwilę
Kuchcik gotujemoją najbliższą rodzinę, dla której postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Co jest najważniejsze w urodziny? Tort oczywiście :) Ostatnio piekłam kilka ciast z kremem i nie mogłam się zdecydować, które wybrać tym razem. Dlatego postawiłam na coś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się już niemal moją specjalnością. Tym razem zdecydowałam się zrobić prawdziwy(...)niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie. Należy wtedy wszystkie składniki podzielić na trzy
Ratunku obiadktóre są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra! Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika . SKŁADNIKI: 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe(...)PRZYGOTOWANIE: Banany zblendować z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonstermiksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym(...)minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest
Karo in the Kitchenczasu do czasu serniczkiem wilgotnym od brzoskwini w syropie i słodkim dzięki chrupiącej bezie. Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm. Ciasto: 250 g margaryny lub masła; 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać(...)talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 60-70 minut. Upieczony
In my kitchenswoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie. W tym czasie zrobić masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć(...)jabłkami. (zmiksowałam.) Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto. Beza Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. Kruszonka. Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę. Posypać całość ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut
O kuchni z uczuciem