ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:57/267)

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 140

ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek brzoskwiniowy 181

mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy."Składniki:5 jaj160 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze(...)olej i dalej miksujemy.  Do tak przygotowanej masy dolewamy jogurt i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście wcześniej pokrojone brzoskwinie.Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 35-40 minut. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Prawie Pavlova 171

raczej wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie(...)sztywno z cukrem waniliowym dodać ajerkoniak, wymieszać. Dodać rabarbar, delikatnie połączyć.Na paterze ułożyć blat bezy, wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć krem, przykryć bezą, rozsmarować resztę kremu i przycisnąć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki.Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami.Smacznego!Egzaminy zaliczone. Dwa z trzech. Na wyniki ostatniego będę czekać około trzech tygodni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 240

budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy(...)minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Spód i boki wykładamy ciastem (sposób do wyboru – można zetrzeć ciasto na tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone odstawiamy

mojewypiekiinietylko
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9743

przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach!Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D  SKŁADNIKI:* mąka – 250 g* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło ( ja użyłam bez laktozy ) – 100 g* mleko(...)użyłam bez laktozy ) – 150 ml* wiórki kokosowe – 80-100 g* cukier – 70 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masło ucieramy z cukrem , dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy

Ostra na Słodko
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 142

jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu(...)proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao.  Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam

Wielopokoleniowo
Bułeczki duńskiej babci 161

dookoła. Uwielbiam takie chwile...Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna.Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi(...)cukrem, dodać mleko z masłem, wbić jajka i całość dokłądnie wymieszać. Partiami wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować małe, okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia.Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki.Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krakowski 181

mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta między dwa arkusze papieru do pieczenia lub maty. Możemy ciasto wałkować i obracać, nie wyjmując. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką, a na blaszkę przenosimy już rozwałkowane na papierze. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut(...)się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory smakowe całego wypieku. - Piekąc spód ciasta blaszkę wykładamy papierem tak, aby wystawał. Ja dałam za mały arkusz i upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji

mojewypiekiinietylko
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 133

szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 198

której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb(...)łyżki soli Znów mieszamy  (Ciasto wymieszałam łyżką w misce)  aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.  Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej

Stare Gary
Ciasto z kaszy manny z galaretkowymi sercami 136

iasta bez pieczenia są na swój sposób bardzo ciekawe! Wykorzystanie do nich kaszy manny jest pysznym i tanim pomysłem. To ciasto składa się z pokruszonych herbatników będących spodem ciasta, masy z kaszy manny i galaretkowych serduszek przyklejonych za pomocą mieszanki mlecznej usztywnionej żelatyną. Taka słodka propozycja znakomicie sprawdzi się 14 lutego, jako poczęstunek dla bliskiej nam osoby. Polecam

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie ciasto na soku z cukinii ze śliwkami 155

połówki. Usunąć pestki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę. ---------- Podobne: Ciasto kakaowe bez jajek

Weekendy w domu i ogrodzie
Murzynek z jabłkami. 357

oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 162

się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C  15-20 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 181

się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów w mojej głowie powstała myśl, aby zrobić tarte. I tak oto dołączam ten przepis do dwóch akcji na durszlaku. Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne(...)jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję

Fabryka pomysłów