Sernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka(...)przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka 200g białej czekolady 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (40ml) zimnej wody karmelizowane gruszki
Smakołyki Berenikikształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia! Dla mnie jest bombowe i wprost idealne na jesienne(...)ciasta dodaj oliwę oraz sól i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i wyrób, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-8 min.). Przełóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj folią i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw je do lodówki na 24-72 godziny, niech rośnie powoli. Moje ciasto zrobione w sobotę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiórki kokosowe 1,5 szklanki, śliwki 60 dag, błonnik 2 opakowania całe jajka "XL", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut na dużych obrotach - masa będzie zważona ale to ma tak byćwsypać(...)gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwidelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie na tyle, że będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła. Masa(...)koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy całość. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej
MyCookBook.plszkl. mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE Masło podgrzać i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce, dodawać cukier i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę mieszając mikserem(...)turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym do 170º piekarniku. PORCJE
zabawa smakiemmargaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową
Kuchenne aromatydodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka(...)bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone
SMYKWKUCHNIupieczenie ciasteczek. Hmm, dawno nic nie piekłam specjalnie dla dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną. Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne(...)migdałowych oraz masło. W tym momencie dodajemy też cukier jeśli ktoś ma ochotę. Zagniatamy ręką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko to jedna łyżeczka. Ciasto należy rozsmarować łyżeczka na cienki okrąg. Przygotowane do pieczenia ciasteczka posypujemy resztą migdałów. Lekko dociskamy je palcami do ciasta
Przysmaki Karolkidodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy
Mienta blogrady – podsypywałam tylko mąką). Wlewamy ostudzone masło. Wgniatamy je w ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Nadzienie można wymieszać z resztą alkoholu. Ogólnie chodzi o to, aby nadzienie było gęste. Jeśli takie nie jest, musicie pominąć alkohol. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – dzielimy je na dwie kule. Jedną wykładamy(...)nakładamy nadzienie (nie więcej niż 1/2 łyżeczki). Zlepiamy brzegi i tworzymy okrągłą bułeczkę. Układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do momentu, gdy wyrosną. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. W szerokim rondlu lub garnku roztapiamy smalec. Nie cały, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom
Moja DelicjaInspiracji na halloween'owe muffiny ciąg dalszy.Tym razem pająki. Nie może ich zabraknać w żadnym strasznym zamczysku. Takie małe, a potrafią z największego twardziela wydobyć najwyższy
W kuchni wieczoremCzołem łasuchy ! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciacho, takie bez pieczenia... I zapewniam, że wcale nie trzeba być miłośnikiem kawy, żeby je pokochać. Delikatna, waniliowa pianka, nasączone cappuccino biszkopty i słodka polewa czekoladowa ... chcecie czegoś więcej ? Składniki: 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g ) 400 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cappuccino waniliowe 120 g masła(...)prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto. Smacznego
kolorowotorcikowowiodą: - oj, robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) - a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) - za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęscie tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy(...)wyjmijcie ok. 30 minut przed ozdabianiem muffinek) - 1 opakowanie serka Philadelphia (bez laktozy) - cukier puder Suche składniki umieszczam w jednej misce , w drugiej misce wymieszać mokre składniki. Połączyć składniki mokre z suchymi i powstałe ciasto nakładać do papilotek. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować krem - za pomocą miksera (wolne obroty) lub trzepaczki utrzeć
Szybko Tanio Smaczniemały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na pesto. Posypujemy startym serem i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor, bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 225’C. Gotowe. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.pltych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny. Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej(...)limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu). Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie.Jabłecznik z budyniem(...)przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie
Moja smaczna kuchnia