Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie(...)mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki
Aga w kuchnisobą współgra. Ciasto za kawałek którego daje się pokroić takie „kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka cieknie Bardzo Wam polecam Składniki: 1 duże obrane, bez pestki avokado (około 150g) 300 g cukru trzcinowego 350 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego(...)średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady
Made By Mom And Sonbez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie
mojewypiekiinietylkoWróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie
charlotte gotujematką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc(...)poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ. Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru
Walijskie PichcenieWyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany i czekać do dnia , w którym go przełożyć powidłami i masą, i z każdym(...)jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go bez przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut - po upieczeniu chlebek(...)kroić w plastry Chlebek bananowy smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, miłośnikom bardziej słodkich połączeń polecam przygotować z niego kanapki z masłem i dżemem. W oryginalnym przepisie użyto większej ilości sody, jednak w takich proporcjach była ona dla mnie zbyt wyczuwalna w cieście, więc zmniejszyłam jej ilość, dodając oprócz niej proszek do pieczenia
Smakołyki BerenikiKiedy podczas cotygodniowych zakupów przechadzam się po sklepowych alejkach wiem, że w weekend dopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim
Okolice PalnikaNa początek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldmasło do ciasta roztopić, ostudzić - do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe mleko lub wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić(...)kawałki rabarbaru i dalej postępować tak samo do wyczerpania pasków ciasta i rabarbaru - ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków - formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez rabarbaru - wypełnioną ciastem foremkę przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto
Smakołyki Berenikiudziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą nie da się(...)łyżki kaszy manny Co robić? 1. Nagrzać piec do 160 C góra dół 2. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, jak kogel-mogel 3. Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę
Matka Żywicielkałyżek melasy 3 łyżki cukru brązowego 3/4 szk pokrojonych bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć
Apetyczna babeczkamoże zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak jeszcze ciepłych(...)wodę), aromat migdałowy i zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i umieścić na ok.30 minut w lodówce.Po tym czasie jedną kulę wyjmujemy i rozwałkowujemy na blacie (ja do wilgotnego blatu przyklejam folię spożywczą i na niej rozwałkowuję ciasto, na koniec folię zwijam, wyrzucam
Smaczne Zdrowegrzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny(...)plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość z Was zna taki piec, który ma nie tylko część grzewczą do gotowania z fajerkami, ale też piec chlebowy (myślę, że duża część z Was miała okazję tak jak ja uczestniczyć w pieczeniu w nim czegoś). Z takiego pieca wychodziły kiedyś wszystkie wypieki mojej
Kolorowy Przepisownikpora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki. Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Można też wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Przykrywam ściereczką na 30 minut(...)płatkami i grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce. Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła
I tu będę miała takie te