Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy
głodny alergikKolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy
smacznieinatematŻe kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego
Ostra na Słodkogranulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light Dodatkowo: - czarny i biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli(...)ryż basmati. W garnku rozgrzewamy olej arachidowy. Na gorący, wsypujemy początkowo małą ilość ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając, dodajemy sól. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż
mojewypiekiinietylkoKhobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego(...)przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapołączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie sojowym, słodkiej papryce, czosnku, curry, soli(...)mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko
Kulinarne zapędy Kokosaliofilizacji! Jedną z najważniejszych zalet dań marki Lyo Food jest fakt, że posiłki przyrządzane są przed procesem liofilizacji, dzięki czemu zachowują świeży i naturalny smak. Owoce i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a do gotowania używane są zioła i przyprawy, uprawianych z własnych plantacji. W daniach tych nie znajdziecie żadnych wzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów Dla porównania, konkurencyjne firmy zazwyczaj(...)potrawy znacząco tracą na smaku. Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową
Poranek na słodkoprzepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis(...)dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing
Codzienne Gotowanieokoło 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie delikatnie, przez(...)bulionu warzywnego, możesz przygotować od razu orientalny rosół, wykorzystując na potrzeby tego przepisu np. niewielką nóżkę z kurczaka, warzywa, a także przyprawy wymienione powyżej, tj. imbir, czosnek, chilli, kolendrę, koper, anyż, cynamon, pieprz, kurkumę oraz około 1 l wody (lub tylko warzywa i przyprawy w wersji wegańskiej). Wszystkie składniki należy gotować jak tradycyjny rosół, przez około 60 minut. Tak przygotowany
Even Better Foodprzestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania. Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli(...)ugotowany ryż, delikatnie mieszamy. Kroimy pozostałe zielone części pak choi oraz szczypiorek z cebulką – dodajemy do ryżu. Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego – mieszamy rózgą – wlewamy masę do ryżu. Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż
mojewypiekiinietylkoRozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam(...)kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz sos. Umyte i wydrążone papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w paski, dymkę na ukośne kawałki
mojewypiekiinietylkołyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu sok z limonki kolendra olej Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy(...)Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli. Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy
Olikowa kuchniaKlasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu(...)czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem
Mania GotowaniaSałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!