padł na omlet. Bo czyż może być bardziej pożywne śniadanie? Ale nie chcieliśmy też takiego zwykłego śniadania, więc zrobiliśmy omlet z pieczoną kaczką i pieczarkami, taki w stylu chińskim. Akurat kilka dni wcześniej piekliśmy całą kaczkę i jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka(...)jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich
Marder&Marder Manufactureupalny, tym samym trzeba było konserwować mięsa ze szczególną uwagą, a sól od zawsze nadawała się do tego znakomicie. Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda. Dla mnie to chiński klasyk, który może nas uratować w godzinie głodu. W ostateczności nie trzeba marynować długo mięsa tylko wstawić w marynacie na 15 minut do lodówki, podczas gdy będziemy przygotowywać resztę składników(...)danie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 cebulki od dymki pokrojone w paseczki 1 łyżka oleju sezamowego
W kuchni wieczoremugotować. Dzisiejsza propozycja jest właśnie na takie dni. Cały obiad to chińskie kluski do woka gotowe po 5 minutach. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać parę minut. Do tego mieszanka chińska mrożona. My ich używamy bo są naprawdę dobre. Nie ma w nich chemii czy jakiś dodatków. Czyste warzywa i tyle :) No to do pracy. Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy(...)przesmażamy aż lekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron i skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Mieszamy dokładnie, aby makaron nabrał brązowego koloru. Doprawiamy jeszcze zwykłym sosem sojowym i pieprzem. na talerzu posypujemy szczypiorkiem. Potrawa gotowa :) Nie minęło więcej niż 15 min. Mamy nadzieje
vegetanieinnego, jak twarożek sojowy. W Chinach nazywany jest 豆腐 dòufǔ. Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich(...)sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty)- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- sok z ½ limonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki czosnku wędzonego- 2 łyżki
mojewypiekiinietylkojeść, bo PĘCZAK JEST BARDZO ZDROWY!Powtarzam to pewnie w każdym przepisie na danie z tą kaszą i będę jeszcze powtarzać :) Bo wszyscy jemy gołąbki z ryżem, a w chińskim ryżu niekoniecznie tyle dobrego, co w naszej kaszy. Wszyscy jemy makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama nie mogę powiedzieć, żebym jadła kaszę przynajmniej(...)dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :)Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy.Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPopularna w Chinach i na Tajwanie przekąska uliczna, łatwa do zrobienia w domu. Bulion w którym gotujemy jaja można zamrozić i użyć go ponownie
Stare Garykolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa(...)czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona – 0,5 szt * bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry
Ostra na Słodkosoli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy tylko stronę naciętej skórki(...)wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę nie łamiąc wrzątkiem, gdy stały się miękkie rozdzieliłam widelcem na luźne nitki. Rozgrzałam na patelni olej. Odcedziłam i następnie osuszyłam nudle dokładnie na papierowych ręcznikach. Połowę
Sztuka gotowania w/g Samiryktóre jadał na północy, dodając używane w prowincji ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek(...)mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu
mojewypiekiinietylkopatelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się tym, że ma długie ziarna(...)przyjemny aromat. Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej pół puszki groszku konserwowego kawałek pora (biała część) 1 cebula 1 garść suszonych grzybów mun posiekany szczypiorek do dekoracji sos sojowy ciemny sos chili sól, pieprz 1 szklanka suchego ryżu basmati 2 jajka olej 1. Do szklanki dodać suszone grzyby mun i zalać wrzącą wodą. 2. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze
UgotowaćZaczął chodzić za mną chińczyk. Chodził, chodził i wychodził, jednak nie poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej(...)papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam W pierwszej kolejności warto przygotować makaron. Gotujemy wodę, następnie ją solimy. Gdy woda się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy makaron, pozostawiamy
Brzuszki ŁakomczuszkiTo kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem
OstryKęsDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie
Kraina Tysiąca SmakówI jest! Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na
Ostra na SłodkoBardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę(...)Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki
Mania Gotowaniajedynie tamten świat. Smukłe, niskie Chinki w czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM(...)groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję
W kuchni Karmel-itkiSmaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu Składniki 500 g karkówki wieprzowej 450 g porów 1duża zielona papryka 200 g kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka
R'n'G Kitchen