chiński sos - 500 przepisów (strona:18/34)

Polędwiczki glazurowane miodem 147

Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie   Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Chiński makaron z warzywami (słodko-kwaśno-pikantny) 175

podobnego w domu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek

Kulinarne Inspiracje
Som tam - sałatka z zielonej papai 236

moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą.       Migawki z Tajlandii Suszone krewetki Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński) Cukier palmowy Owoce tamaryndowca Sprzedawca/czyni Som tam na nocnym targu w Chiand

SzczyptaSmaQ
Kurczak po chińsku 270

Świetny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka                       

Moje Kuchenne Rewelacje
Marynowana wołowina z warzywami 231

Dzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecamZaczynamy Składniki na marinate do wołowiny:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru4 ząbki czosnku2 łyzki oleju sezamowegoWykonanie:Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy

Smaki Edyty
Chiński rosół z makaronem i warzywami 224

równać się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy

Roślinna - blog wegański
Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 188

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić

smacznieinatemat
Chińszczyzna 496

Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki:  - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała(...)szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie sojowo imbirowym 298

łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca dodatkowo 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra czarny sezam 2 woreczki ryżu jaśminowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczcze umieścić(...)zmienił kolor na biały, ściągamy z patelni. Następnie wrzucamy warzywa, trzymamy je na patelni do momentu aż zmiękną ale wciąż będą chrupkie ( ok. 8-10 minut). Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do nich również kurczaka i trzymamy na ogniu 3-4 minuty. Pokrojoną dymkę wrzucamy na patelnie i mieszamy z całością. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie

DefinicjaSmaku
Chicken Ramen 183

plasterki korzenia świeżego imbiru 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego Kurczak: podwójna pierś z kurczaka  1 łyżeczka soli Makaron: chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g opcjonalnie: makaron typu Capellini(...)anielskimi - makaron taki jest cieńszy od makaronu typu Spaghetti. Należy go ugotować w 2 litrach wody z 2 łyżkami stołowymi sody oczyszczonej- zbliży to smak europejskiej pasty do chińskiego produktu. Gotujemy go przez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować. Dekoracja: przepołowione jajko- może być ugotowane

KreatywnePiny
Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym 312

 Dziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej.Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko

Ostra na Słodko
Chiński kurczak z brokułami 689

Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie

Wyprawy kulinarne
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 197

sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę  POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA: 100 g grzybków mun TaoTao 400-500 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej(...)wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso).  Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut i zmniejszyłam moc kuchenki. Dusiłam pod przykryciem około godziny

ClauditteMissCooking
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 232

marketach.   Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od bakłażana. Należy go dobrze umyć, pokroić w plasterki i rozłożyć na dużym talerzu. Następnie

vegetanie