chiński sos - 500 przepisów (strona:12/34)

Ekspresowy obiad: Makaron z warzywami po chińsku 458

czasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej.Oto moja dzisiejsza propozycja.Składniki:spaghetti razowemieszanka warzywna mrożona "chińska"olej sezamowysólpapryka słodka i ostrapieprzjasny sos sojowyMakaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku

chwile dla mnie
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 256

W naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i

Nie Bo Piekło
Wieprzowina z warzywami- pork with vegetables 193

ćwierćtalarki I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min.Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :)  Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy.Życzę smacznego :)ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki dziewczyny

Smaki Edyty
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 341

marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu.  Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy I obiad gotowy :)Smacznego

Smaki Edyty
Wołowina w sosie ostrygowym 201

połowa miesiąca za nami, a ja ciągle tylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą

W kuchni wieczorem
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 269

zrobić na obiad.Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!Polecam! SKŁADNIKI :* zupa chińska ( rosół ) – 1 op* papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* por – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka

Ostra na Słodko
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 303

Chiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca(...)oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu.Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy.Gotujemy

Kitchens Alphabet
WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB! 234

następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zupa ostro-kwaśna 206

chińską i tajską, uwielbiam ten smak i aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na  moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :)  Zupa ostro-kwaśna  SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 449

bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami

Ostra na Słodko
Sałatka z brokułu i zupkek chińskich 368

wyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula 1-2 mięsiste pomidory majonez Brokuł rozdrobnić na różyczki

Jadło i czytadło
Papryka a'la Mareczek 164

Składniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie(...)dalej dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. W osobnym naczyniu umieszczamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami i zalewamy wrzątkiem  tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy

ClauditteMissCooking
Ramen po mojemu 174

mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa(...)twardo  jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem

W SMAK
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 247

chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy

SMYKWKUCHNI
Kurczak z warzywami na ostro 278

serii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro  SKŁADNIKIpodwójna pierś kurczaka1 duża cebula400g chińskiej mieszanki na patelnięoliwa lub olej do smażeniasól, pieprzpapryka ostra w proszkuchili w proszku sosu sojowy ciemnego2 woreczki brązowego ryżuPRZYGOTOWANIERyż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilkaminut na dużym ogniu. Przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki,szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem.                         Jeśli ktoś nie lubi

Moje Kuchenne Rewelacje