chiński sos - 500 przepisów (strona:5/34)

Zupa z karkówki wieprzowej 184

Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki

R'n'G Kitchen
Cevapcici 120

możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem i surówką, lub jako główne danie obiadowe. Artykuł Cevapcici pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Makaron ryżowy z mieszanką chińską 309

przygotowywanie posiłku a jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet kroimy

paapilotkaa
Chińczyk 337

sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę warzywną chińską, dolewamy 100 ml wody, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości kurczaka. Podajemy z ugotowanym ryżem

VioletoweKucharzenie
Słodko-pikantna chińska zupa z kurczakiem 172

350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili  (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę.  Przyprawiamy solą  i pieprzem(...)garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy  i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym  bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sajgonki 213

papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem  sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu(...)drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo

Mania Gotowania
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 187

przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:)Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej

Taste Of My Day
Kaczka po pekińsku. 120

kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni  na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność  tej potrawy wynika przede wszystkim  ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami  świeżego ogórka . Składniki(...)gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne

Kulinarny karnet Christophera
dorsz w sosie pomidorowym 139

celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej

Tanie przepisy studenckie
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 151

mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej, no i oczywiście z ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby):1 woreczek ryżu250g mięsa z indyka0,5 słoiczka sosu tajskiego1 łyżeczka oliwyGarść warzywnej mieszanki chińskiej Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy warzywa, a następnie

Emcia Pichci
Kurczak Generała Tso 658

dalej  nie mieliśmy dość!  Była to zdecydowanie (i o dziwo) jedna z rzeczy których mi najbardziej brakowało po powrocieJ Nie wiem czemu w Polskich knajpach serwujących „chińskie” jedzenie nie mają pojęcia o tej potrawie.  Właśnie dlatego spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony(...)łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) ·       1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki ·       1 łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm  kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki.   Wymieszać wszystkie suche składniki  ciasta. Posiekać drobno papryczkę

Mania Gotowania
Akcja papier ryżowy 163

odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut aż będą złociste. Farsz nr 2 - po chińsku Składniki: 400-450g mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka(...)tuńczyka, mieszamy po kilku minutach dorzucamy chińską mieszankę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
SCHAB PO CHIŃSKU 5236

Schab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad.  Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :)) Składniki: 6 plastrów schabu 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżeczka(...)rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i  dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Sos Słodko-Kwaśny 111

Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki

Słodka Strona