chiński sos - 500 przepisów (strona:2/34)

Kurczak Kung Pao 310

Kung Pao (inaczej: gongbao) to niezwykła i niezwykle smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Niezwykła, bo nie znajdziemy w niej tak charakterystycznego dla kuchni chińskiej sosu, to potrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość(...)mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami z Wikipedii oraz niezwykle cennymi radami ze strony Balcera

Kuchnia Prezydentowej
Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku) 182

marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania makaronu chow mein sos słodko-pikantny chili Wykonanie: Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem

IMPRESJA SMAKU
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 411

Sos chiński do kaczki po pekińsku to coś co do kaczki raz warto zrobić i wypróbować. Jest on na bazie śliwek i smakuje wyśmienicie. Niestety sos hoisin , jest składnikiem niezbędnym do zrobienia tego sosu. Warto poszukac go w sklepach z azjatyckimi produktami. Jeśli jednak nie masz tego sosu, który bardzo ułatwia życie i czas przygotowania sosu do kaczki po pekińsku(...)szalotki 1-2 papryczki chili 30 g brązowego cukru 50-75 ml sosu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego 450 g śliwek 150 ml alkoholu na śliwkach dodatkowo wybrane z poniższych: rzodkwi chińskiej, marchewki surowej, dymki ze szczypiorkiem, kapusty pekińskiej, papryki, czerwonej cebuli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 281

jego ulubiony ciemny sos, sobie też jeden z ulubionych - czosnkowy, a dla Niunia neutralny - warzywny. Oto przepis na moją, spolszczoną wersję ulubionych chińskich dań: Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony(...)pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam

Kuchnia po mojemu
Domowa chińszczyzna 308

duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego;  Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir,  sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć(...)dopiero na koniec wszystkie umieścić razem z mięsem na patelni. Przyprawę do potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła

Gospodyni Miejska
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 159

Jest to doskonałe danie na obiad lub kolację, mięso zbilansowane warzywami z dodatkiem sosu hoisin i orzeszków piniowych. Bardzo proste orientalne danie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie naSushi. Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki(...)karkówki lub mięsa z golonki  2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy do czasu

Apetyczna babeczka
Chińszczyzna 196

Warto czasem pójść na łatwiznę, niech ktoś inny nas wyręczy. Składniki: - podwójna pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką

dom-agi.pl
Spring rollsy z surimi (paluszkami krabowymi) 312

możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem . Składniki: opakowanie paluszków surimi 2-3 garście rukoli opakowanie papieru ryżowego pół długiego ogórka 1 czerwona papryka makaron chiński  sos do namaczania, np. słodkie chili bądź domowy Ogórka umyć, pozbawić skórki, przekroić na pół i pokroić w dosyć cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w cienkie

Ugotować
Pierś z warzywami 355

córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Kaczka z persymoną, 116

łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym

Kulinarny karnet Christophera
Ciąg dalszy współpracy - Skworcu. 141

lwica. No dobrze, co było w tej pachnącej paczce: laska wanilii z Madagaskaru trawa cytrynowa z Egiptu przyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka

Brzuszki Łakomczuszki
Sajgonki 913

piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku mieszanka przypraw do kuchni chińskiej sos sojowy jasny olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek

Gotuj z Misiem
Pieczone sajgonki, Chicago 146

Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma(...)duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce do krojenia i dodaj niecałe 2 łyżki nadzienia

Qlinarnie i Qlinarnie
Sajgonki z mięsem i warzywami 252

wkrótce idealne sajgonki nie będą w mojej kuchni wielką sztuką... Sajgonki z mięsem i warzywami SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g mieszanki warzyw chińskich 1 łyżka sosu sojowego ciemnego olej sól(...)pieprz do smaku 100 g kapusty pekińskiej 8 szt papieru ryżowego do sajgonek SKWORCU olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone podsmażamy na oleju. Do woka wrzucamy warzywa chińskie, dodajemy sos sojowy i podduszamy do miękkości. Do miski przekładamy mięso, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szatkujemy drobno kapustę pekińską. Papier ryżowy namaczamy, układamy na nim porcję warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym 290

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki

Aga w kuchni