Carnitas dosłownie przetłumaczyć można jako małe kawałki mięsa. Jest to rodzaj pulled pork czyli szarpanej wieprzowiny przygotowanej na sposób meksykański. Stanowi świetny dodatek do wszelakich tortilli, burrito, tacos. Do przygotowania carnitas lepiej użyć mięsa nieco tłustszego, żeby podczas długiego pieczenia zachowało swoją soczystość i miękkość. Łopatka, szynka albo karkówka będą w sam raz. Warto się też uzbroić w cierpliwość, oczekując
Obiad gotowymoże nieco wprawy, ale dzięki temu zawartość zawijaków pozostanie na swoim miejscu. Zróbcie tak przynajmniej z jednej strony. Czeka nas bowiem jeszcze ostatni sznyt- podgrzanie- podpiekanie. Poza tym, burrito je się trzymając je w ręce, więc nie może nam wszystko wypadać dołem ;) Zwinięte burritos układamy na patelni, tym razem może być ona muśnięta olejem- dzięki temu tortille ładnie się zrumienią
Pichceniomaniajest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka. Bazę natomiast stanowi awokado. Pasta świetnie sprawdza jako dodatek do wrapów, tacos, burrito i również świetnie smakuje wyjadana z miseczki nachosami. Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie
Obiad gotowysuszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim Rillettes z łososia Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Codziennik Kuchennywegańska i często bezglutenowa. To po prostu smaczna nieskomplikowana kuchnia fussion z meksykańskimi i indyjskimi inspiracjami. Co bym minimalistycznego zrobiła z przepisów z tej książki? Bardzo lubię ryż kalafiorowy, burrito i mango lassi, więc na pewno wypróbuję wersję Diany. Dobrym pomysłem są łódeczki z cykorii np. z musem chrzanowym i dodawanie tamaryndowca, który został nam po pad thai do drinków
Ugotowane pozamiatanerozsmarowujemy pośrodku. Na ser kładziemy łososia, posypujemy go cząstkami cytryny i garścią mieszanki sałat. Lekko wszystko pieprzymy. Zakładamy na nadzienie boki tortilli, następnie z jednego końca rolujemy – zawijamy burrito. Gotowe, nadziane tortille grillujemy na elektrycznym grillu, grillowej patelni albo na kratce klasycznego, węglowego grilla. Przecinamy na ukos albo kroimy w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs i od razu podajemy
Karo in the Kitchenniezwykły klimat. Polecam! Na koniec chciałabym polecić Wam miejsce w Warszawie. Jest to knajpa wegańska serwująca meksykańskie jedzenie. Można tu zjeść trzy rodzaje taco (wszystkie pyszne) i kilka rodzajów burrito(na razie próbowałam tylko jedno, które był bardzo dobre
wegujemySkładniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco
Przepisy kulinarne babci AntoninyTortilla to dla wielu z nas cienki placek, w który zwykle zawija się kebab lub burrito. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam jej inny wymiar. Tortilla hiszpańska, w swojej podstawowej formie to nic innego, jak połączenie produktów, które można uznać za jakże polskie! Ziemniaki, cebula i jaja - prawdopodobnie każdy posiada w swoim domu, dlatego przepis ten jest fantastyczny, kiedy akurat
Kuchnia od dwojgazupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę z kurczakiem i salsą mango-chili oraz burrito chili con carne - tyle część męska rodziny. Nie byłam głodna, nie zamówiłam jedzenia. Jednak Panowie Kucharze nie pozwalają pozostać obojętnym wobec ich kuchni i podają klientom na spróbowanie, krem
Codziennik KuchennyAmarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie
Codziennik Kuchennyrejonie sery, które z czasem ściśnięto pomiędzy dwa placki kukurydziane i zapieczono. Obecna wersja quesadilli odbiega nieco od oryginału. Zaczęto do niej dodawać jalapeno, chorizo, fasolę (co raczej przypomina burrito niż tradycjną quesadillę). Moja wersja również odbiega od oryginału i znacznie bliżej jej do quesadilla gringa, czyli quesadilli z mięsem. Składniki: 200g mielonego mięsa z indyka 200g mielonego mięsa wieprzowego
Jacob Tastespoza mąką, wodą i olejem. Samo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a dzięki zaparzaniu gorącą wodą jest pulchne i elastyczne. Takie placuszki idealnie nadają się do przygotowywania burrito , quesadilli , wrapów lub nachosów. Zawsze przygotowuję ich więcej i trzymam w lodówce zamknięte w plastikowym pojemniku lub owinięte w folię spożywczą. Usmażone tortille można przełożyć papierem pergaminowym, szczelnie zamknąć
cool and mintyGuacamole to danie rodem z Meksyku. Danie, to może za dużo powiedziane bo zwykle używa się go jako przystawki do burrito, tacos itp . U mnie posłużyło jako pasta na śniadaniowe kanapki. Przepisów na to smarowidło jest tyle, ile osób je wykonuje. Baza za to jest niezmienna i jest nią niepozorne, tłuściutkie awokado. Źródło wielu cennych witamin i tłuszczów. To właśnie
Mieszam w Garnkutaką frittatę, jaką lubi najbardziej. Oto szybka frittata jednoosobowa. Przepis na te małe frittaty podkradłam wiele lat temu Nigelli Lawson. Stały się jednym z moich ulubionych śniadań , obok jajecznicy, burrito śniadaniowego i fasolki w pomidorach. Mam nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki. W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu
Chilli Czosnek i Oliwa