jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu... Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego mielony i świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości sól, pieprz, cukier lub miód
Czerwień i błękitDobrodziejstwo maja polega na tym że świeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw
Moje Małe CzarowanieCześć! Takie właśnie buraczki zasmażane robiła moja mama. To jest smak mojego dzieciństwa. Nie mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia :) Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne(...)mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem na tarce o dużych oczkach. Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele angielskie Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości
Pieprzyć z FantazjąEkskluzywny buraczek Buraczki o tej porze roku rządzą jak zawsze mojej kuchni . Domownicy je uwielbiają więc tym bardziej zapraszam je na obiad . Żeby nie wiało nudą
Ogrodnik w podróżylubią wszyscy. Od czasu do czasu jest barszcz albo buraczki do obiadu. Najczęściej do obiadu są buraczki zaprawione latem (same, z cebulką lub z cebulą i papryką) lub buraczki zasmażane. Te ostatnie najczęściej są w tedy, kiedy gotuję barszcz. Ostatnio z buraczków pozostałych po przygotowaniu barszczu zrobiłam surówkę z buraczków. Wyszła bardzo smaczna. Surówka z buraczków Przygotuj garnek, miskę, nóż(...)łyżkę cedzakową, ewentualnie sitko. Przygotuj składniki: 3-4 buraczki, 1 niedużą cebulę, ocet, sól, cukier, ewentualnie wrzątek. Buraczki umyj i ugotuj. Miękkie buraczki wyjmij i odstaw do przestudzenia. Wystudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj*. Do buraczków dodaj cebulę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, octem oraz cukrem i ponownie dobrze
blog.moje-pasje.infoktóra znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie przygotowywane przez nią i są naprawdę super, nadają się na zasmażane, na sałatkę na zimno z jabłkiem do obiadu a nawet na ćwikłę z chrzanem ale przede wszystkim wychodzi z nich pyszny barszczyk czerwony. Ocet winny Jamar z czerwonego wina powiedziałabym(...)smaku. Składniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam
Życie zaczyna się w kuchniBardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub sięgam po sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują się na talerzu. składniki(...)miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeKażdy ma swój własny sposób na buraczki… i ja też Jedni podsmażają je na zasmażce z masła i mąki, a inni duszą w śmietanie
Kulinarny S.O.S.Każdy ma swój własny sposób na buraczki… i ja też Jedni podsmażają je na zasmażce z masła i mąki, a inni duszą w śmietanie
Kulinarne S.O.S.theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Buraczki zasmażane Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} buraki sól, pieprz przyprawa magi cukier Sposób wykonania: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku – solą, pieprzem,cukrem oraz magii
Smaki NataliiZdarza Wam się czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z
Ratunku obiad