mięsne danie, które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju
Ugotowaćspłaszczonych kulek. Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego - na zmianę - raz były buraczki zasmażane lub marchewka z groszkiem. Oczywiście buraki były kupowane na wagę, tarte na tarce o małych oczkach i smażone. Marchewka też świeża krojona w kostkę. Więc roboty było nieco więcej (dziś zazwyczaj kupuje się
Zasmakuj Kuchnijako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz z buraczanego zakwasu z pożywną wkładką... "Warzywo" Dominiki Wójciak sprawiło, że z pieczonych buraków zrobiłam kopytka :) Przepis mnie zainspirował
Dzieje kuchennej Wiewióryktóry zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca(...)korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietankipłatki migdałów do posypania (ewentualnie)Przygotowanie:Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa
Food SquareKiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny
Czerwień i błękitmacoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża(...)innym. Jednak odpowiednio ugotowany, a tym bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie
ladykitchenłyżeczki cukru oraz soli morskiej. W razie potrzeby należy uzupełniać wodę, ponieważ buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię. Po ugotowaniu buraki obrać ze skóry i przetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 2. Zasmażanie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir oraz przetarte
Pij soki wyciskaneBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKIciasto225 gram mąki 140 gram masłaszczypta soliłyżka zimnej wodyfarsz4 średni
Magiczna kuchnia DariiDobry wieczór... Kto jutro robi mięsko na obiad i nie wie jaki dodatek podać do niego? Zapraszam na pyszne, zasmażane buraczki - jeden z moich ulubionych dodatków. :) W ogóle uwielbiam wszystko, co z buraków, mogłabym je jeść prawie codziennie :)... Składniki: 1 słoik buraczków tartych, np. Develey 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki chrzanu
Trufelkowokroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier
Kulinarny S.O.S.kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz i cukier
Kulinarne S.O.S.już takich buraczków nie jadłam, więc przyrządziłam je do obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka
Kuchnia domowa AniOdkąd sięgam pamięcią w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama, a teraz ja kontynuuję tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Polecam! 3-4 czerwone buraki 1 cebula Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina cukru Buraki należy upiec lub ugotować, a po ostudzeniu obrać
Di gotujesmażymy najpierw pietruszkę ok 2 minut tak by miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków
Piekielna Kuchnia Patipodłużne, których nie można dostać w każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki zasmażane albo pokrojone na plastry, posypane odrobiną soli i polane dobrym olejem rzepakowym. Pokusiłam się też o zrobienie z nich ćwikły z chrzanem. Ułatwiłam
Posadzone i zjedzone