buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:20/67)

Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2141

buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca

Karo in the Kitchen
Ciekawostki kulinarne: buraki 170

zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Sałatka ze śledziem w oliwkach i kaparach 177

zapraszam po przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  Cebulkę kroimy

SMYKWKUCHNI
Ciekawe książki dla dzieci 173

dziwne gumowate wargi. Wszyscy zgodnie stwierdzają, że ich nowy dyrektor jest wampirem. Pewnego dnia podsłuchują go przez przypadek jak syczy w gabinecie, zaobserwowali, że na słońcu robi się czerwony jak burak. Oliwy do ognia dolał sam dyrektor, jak zabronił jedzenie w szkolnej stołówce pieczywa czosnkowego. Wtedy wszystko dla nich stało się jasne, to wampir! Dzieci wymyślają sposób na zdemaskowanie dyrektora

kruche babeczki
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 146

posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 113

wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Food Square
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 146

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki

SzczyptaSmaQ
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 136

curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
TRZY KANAPKI ŚNIADANIOWE 213

  Niedawno pisałem o trzech bardzo prostych, ale smakowitych dodatkach do kanapek. Guacamole z dodatkiem kiwi znajdziesz TUTAJ Chutney gruszkowy z dodatkiem świeżej żurawiny znajdziesz TUTAJ

Mam To Na Widelcu
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 143

był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował).  Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał się znakomicie. Ukoronowaniem

Food Square
Kapuśniak po kijowsku 176

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć

Camilla w kuchni
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 142

papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu

Moniki Smakołyki
Przez "Różowe Okulary", czyli Owsianka Buraczano- kokosowa 117

wkoło smutnej, jesiennej atmosferze postanowiłam spojrzeć na świat przez "różowe okulary" i zrobić śniadanie w pozytywnym, żywym kolorku. Może zdziwić was produkt, którego użyłam, aby nadać słoiczkowi różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać  buraczkowi nowe oblicze(...)już uzależnienie? ;D), która zaburzyła harmonię smaków.  Nie popełnijcie tego błędu ;P ~ Owsianka kokosowo-buraczana z kokosowym serkiem twarogowym i miodem ~ Składniki: 30g płatków owsianych 120g ugotowanych buraków ja akurat tyle miałam) 200g serka twarogowego 15g mąki/wiórków kokosowych miód/cukier/stewia Płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojonego gotowanego buraka

Kuchenny Skrawek Nieba
Buraczki z papryką 167

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym 198

kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak buraczka. Sos śmietanowo - serowy z dodatkiem rozmarynu idealnie dopełnił smak dania.  Składniki: około(...)więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków) 200 ml śmietany 30% łyżka masła 120 g sera pleśniowego sól  pieprz łyżeczka rozmarynu pół pęczku szczypiorku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki i buraki ostudzić. Obrać ze skórki.  Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli

na moim stole...
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 118

buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi(...)cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 171

Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę(...)wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi spodami. Piec godzinę. Po tym czasie, kiedy buraki lekko ostygną obrać je i podzielić każdy na 6 części. Wymieszać w misce z garścią szczypiorku, koperku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Filety z sandacza płytko naciąć nożem od strony skóry (w odstępach

W kuchni wieczorem
Zupa buraczkowa 160

warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie:     Do zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy(...)obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut

Aga w kuchni
Sałatka z buraków jabłek i cebuli 117

samodzielnie albo może  stanowić dodatek do obiadu, dodatek chrzanu nadaje jej wyrazistości i ostrości, co czyni ją bardzo oryginalną w smaku . składniki na 4 porcje 4 buraki 2 jabłka czerwona cebula 3 łyżki utartego chrzanu 1/4 szklanki śmietany sól cukier przepis Buraki  gotujemy w skórkach, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy  pokrojone jabłka

Smakowite Dania
Sałatka z czerwonych pomarańczy i buraków. 155

mięty. Łagodność buraka i ostrość cebuli. Do tego kontrastowe kolory. Polecam - samo zdrowie i smak! Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1 upieczony burak (może być ugotowany w skórce lub nawet gotowy gotowany np. z Lidla) 1 mała czerwona cebula 1 fenkuł (koper włoski) kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru muscovado sól Wykonanie(...)plasterki. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i połączyć z octem, cukrem i solą. Buraka pokroić w plasterki 2 mm i zanurzyć w marynacie na 1/2 godziny. Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z fenkułu również odkroić kilka bardzo cienkich plasterków. Buraki odsączyć i zaaranżować na talerzu z resztą składników i kilkoma listkami zielonej mięty. Można polać niewielką ilością sosu

zadanie-gotowanie
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 137

osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę jednak nie zbyt

vegetanie
Barszcz czerwony 138

barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego Buraki myjemy, obieramy(...)razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną. Barszcz czerwony SMACZNEGO

peggiwkuchni
Śledź z burakami 2453

jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy(...)majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni