buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:19/67)

Śledzie pod szubą 243

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się(...)zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka

Świat Domowej Kuchni
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2193

buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca

Karo in the Kitchen
Ciekawostki kulinarne: buraki 211

zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Sałatka ze śledziem w oliwkach i kaparach 220

zapraszam po przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  Cebulkę kroimy

SMYKWKUCHNI
Ciekawe książki dla dzieci 217

dziwne gumowate wargi. Wszyscy zgodnie stwierdzają, że ich nowy dyrektor jest wampirem. Pewnego dnia podsłuchują go przez przypadek jak syczy w gabinecie, zaobserwowali, że na słońcu robi się czerwony jak burak. Oliwy do ognia dolał sam dyrektor, jak zabronił jedzenie w szkolnej stołówce pieczywa czosnkowego. Wtedy wszystko dla nich stało się jasne, to wampir! Dzieci wymyślają sposób na zdemaskowanie dyrektora

kruche babeczki
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 199

posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 157

wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Food Square
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 195

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki

SzczyptaSmaQ
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 167

curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
TRZY KANAPKI ŚNIADANIOWE 310

  Niedawno pisałem o trzech bardzo prostych, ale smakowitych dodatkach do kanapek. Guacamole z dodatkiem kiwi znajdziesz TUTAJ Chutney gruszkowy z dodatkiem świeżej żurawiny znajdziesz TUTAJ

Mam To Na Widelcu
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 193

był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował).  Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał się znakomicie. Ukoronowaniem

Food Square
Kapuśniak po kijowsku 215

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć

Camilla w kuchni
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 178

papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu

Moniki Smakołyki
Przez "Różowe Okulary", czyli Owsianka Buraczano- kokosowa 163

wkoło smutnej, jesiennej atmosferze postanowiłam spojrzeć na świat przez "różowe okulary" i zrobić śniadanie w pozytywnym, żywym kolorku. Może zdziwić was produkt, którego użyłam, aby nadać słoiczkowi różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać  buraczkowi nowe oblicze(...)już uzależnienie? ;D), która zaburzyła harmonię smaków.  Nie popełnijcie tego błędu ;P ~ Owsianka kokosowo-buraczana z kokosowym serkiem twarogowym i miodem ~ Składniki: 30g płatków owsianych 120g ugotowanych buraków ja akurat tyle miałam) 200g serka twarogowego 15g mąki/wiórków kokosowych miód/cukier/stewia Płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojonego gotowanego buraka

Kuchenny Skrawek Nieba
Buraczki z papryką 204

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania