buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:19/67)

Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka 156

Soki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z

Moja Delicja
Domowe buraczki mojej babci 173

mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa(...)szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około 1 godzinę i 10 minut, ostudzić i obrać. Ważna informacja: jeśli najpierw obieram buraki i dopiero potem gotuję to pozostaje mi wywar na barszcz czerwony, jeśli gotuję w łupinie woda jest do wylania, ale łatwiej się obiera warzywo. Zetrzeć

Karola gotuje
Wytrawny torcik 180

               Po wczorajszym pączkowym szaleństwie, czas na wytrawny torcik. Dziś w roli głównej buraczek, tak mało doceniany przez ludzi

Życie na widelcu
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 212

Sezon jesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest(...)tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy.  Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku

Smakowity Blog Kulinarny
Diy- szybki sposób na pisankę 179

skarpetkę. Ciasno zawiązujemy. Gotujemy 20-30 minut w wodzie z barwnikiem i dodatkiem octu. Jajka można też barwić łupinami z cebuli lub innymi naturalnymi barwnikami jak sok z buraka czy czerwona kapusta. Krok 3.  Po ugotowaniu studzimy, a następnie rozcinamy skarpetkę i zdejmujemy liść. Krok 4. Na koniec smarujemy jajko olejem, żeby ładnie się błyszczało. Odstawiamy do wyschnięcia

Czerwona Porzeczka
Chleb z burakiem i "Łatwopalni" 162

Pomysł na ten chleb pochodzi ze styczniowej piekarni Amber. W weekend wypieku byłam świeżo po wypadku, więc nie mogłam się przyłączyć. Jednak wybór Amber był na

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie pod szubą 200

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się(...)zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka

Świat Domowej Kuchni
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2141

buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca

Karo in the Kitchen
Ciekawostki kulinarne: buraki 170

zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Sałatka ze śledziem w oliwkach i kaparach 177

zapraszam po przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  Cebulkę kroimy

SMYKWKUCHNI
Ciekawe książki dla dzieci 173

dziwne gumowate wargi. Wszyscy zgodnie stwierdzają, że ich nowy dyrektor jest wampirem. Pewnego dnia podsłuchują go przez przypadek jak syczy w gabinecie, zaobserwowali, że na słońcu robi się czerwony jak burak. Oliwy do ognia dolał sam dyrektor, jak zabronił jedzenie w szkolnej stołówce pieczywa czosnkowego. Wtedy wszystko dla nich stało się jasne, to wampir! Dzieci wymyślają sposób na zdemaskowanie dyrektora

kruche babeczki
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 146

posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 113

wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Food Square
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 146

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki

SzczyptaSmaQ
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 136

curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
TRZY KANAPKI ŚNIADANIOWE 213

  Niedawno pisałem o trzech bardzo prostych, ale smakowitych dodatkach do kanapek. Guacamole z dodatkiem kiwi znajdziesz TUTAJ Chutney gruszkowy z dodatkiem świeżej żurawiny znajdziesz TUTAJ

Mam To Na Widelcu
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 143

był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował).  Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał się znakomicie. Ukoronowaniem

Food Square
Kapuśniak po kijowsku 176

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć

Camilla w kuchni
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 142

papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu

Moniki Smakołyki