Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce
To co kochamtaką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego 5 czerwonych buraków średniej wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny 4 łyżki śmietany 30 % sól, pieprz
Miód i pieprzkosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g białej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskaburak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego(...)wiele sposobów proponuję od razu upiec kilka, a do sałatki użyć jednego, którego po wystudzeniu należy obrać i pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ósemki. [Pieczenie buraków: Buraczki umyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się
Trzeci talerztowarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty
Gospodyni Miejskabarszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz . Będziemy potrzebować : na wywar warzywny : 1500 ml wody 600 g buraków czerwonych marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 120 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki
Uwaga Babcia GotujeChłodnik z buraków jak w Ikea...Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie.Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki.Posypany szypiorkiem i koprekiem.Pycha! Składniki:500 g buraków czerwonych;Pęczek rzodkiewki;2 zielone ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperku;250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;800 g jogurtu greckiego;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Cukier;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się nie przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki. Gotować do miękkości.Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek
Gospodyni Miejskapietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie(...)około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około
Pyry na Gazłyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron
Kuchnia DanusiSkładniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek(...)obrać i ewentualnie pokroić jak za duże ząbki Buraki ułożyć w słoju, przekładać czosnkiem zielem, pieprzem i włożyć listek Całość zalać słoną wodą Powinna przykrywać dokładnie buraki Słój przykryć gazą, nałożyć gumkę, przechowywać w ciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie
Proste Potrawytakiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście
Buniabaje w kuchniSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć
W Mojej Kuchni Lubiędawno temu..jak buraczki rosły jeszcze na działce..najpierw była botwinka, ale moje córki za bardzo jej nie lubią, więc później z większych buraczków była zupka.. kilka buraków czerwonych 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz listek, ziele 1-2 łyżki octu Do garnka z wywarem , dodać obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Buraki obrać i zetrzeć na tarce grubych oczkach i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków. Dodać ocet i gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną
Moje domowe kucharzenieotworzyć i wpuścić jej do środka :) Ja wpuściłam ją nawet do kuchni i od razu czmychnęła mi na talerz ;) SKŁADNIKI: jarmuż ser z niebieską pleśnią grejpfrut (wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie(...)około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy. Gotowym
Kuchnia w opałachpuree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą w garnku. Dodać liśc i ziele(...)angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor
Radość kipiąca uśmiechem.