buraki czerwone - 1000 przepisów (strona:10/67)

Buraczki z papryką 144

Buraczki z papryką Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula -750 g ocet -0,5 szkl cukier -0,5 szkl olej -0,5 szkl sól Sposób przygotowania  Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ugotowane

Kuchnia Danusi
Zupa krem z pieczonych buraków 168

elegancki. Jednak to w niczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy

Pan i Pani Smith w kuchni
PRZETWORY: Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego 148

wpływa niemal na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Buraki zawierają kwas foliowy, który wzmacnia serce i mózg, uspokaja ducha, poprawia krążenie. Wiele jest w nich potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni a dodatkowa obecność magnezu i sodu sprawia(...)Dzięki obecności antocyjanów (przeciwutleniaczy), zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA i rozwój raka. Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem na wątrobę. Wyczytałam na stronie piecsmakow.com.pl, że stan wątroby i dróg żółciowych ma wpływ na psychikę. Czerwone buraki chłodzą wątrobę (która ma tendencję do przegrzewania się) i usprawniają przepływ żółci

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 161

również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe

W kuchennym oknie Ewy
Zakwas na barszcz 122

wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki

Pyry na Gaz
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 134

Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce

To co kocham
zupa z pieczonych buraków i jabłka 134

taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.  składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub  warzywnego 5  czerwonych buraków średniej  wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny                     4 łyżki śmietany 30 % sól, pieprz

Miód i pieprz
Tarta z burakami, cebulą i fetą 132

kosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g białej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 156

burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego(...)wiele sposobów proponuję od razu upiec kilka, a do sałatki użyć jednego, którego po wystudzeniu należy obrać i pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ósemki. [Pieczenie buraków: Buraczki umyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się

Trzeci talerz
Barszcz ukraiński 249

towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty

Gospodyni Miejska
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 207

barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz . Będziemy potrzebować : na wywar warzywny : 1500 ml wody 600 g buraków czerwonych marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 120 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z buraków jak w Ikea 373

Chłodnik z buraków jak w Ikea...Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie.Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki.Posypany szypiorkiem i koprekiem.Pycha! Składniki:500 g buraków czerwonych;Pęczek rzodkiewki;2 zielone ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperku;250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;800 g jogurtu greckiego;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Cukier;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się nie przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki.  Gotować do miękkości.Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek

Gospodyni Miejska
Barszcz na zakwasie 357

pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie(...)około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około

Pyry na Gaz
Roladki z kurczaka z burakiem 177

łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron

Kuchnia Danusi
Zakwas na barszcz czerwony 203

Składniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek(...)obrać i ewentualnie pokroić jak za duże ząbki Buraki ułożyć w słoju, przekładać czosnkiem zielem, pieprzem i włożyć listek Całość zalać słoną wodą Powinna przykrywać dokładnie buraki Słój przykryć gazą, nałożyć gumkę, przechowywać w ciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie

Proste Potrawy